“Trobenta mi je všeč, ker 'zakure' in naredi žurko”

12-letni Gregor Kodermac je marljiv, priden učenec trobente, ki mu igranje tehničnih in muzikalno zahtevnejših solističnih skladb predstavlja velik izziv in motivacijo. Samozavestno, kritično in prodorno razmišlja tako o svoji mladostni karieri, vadbi, izbranih skladbah, svojih izvedbah kot tudi o vseh, s katerimi se druži. Letos se je prvič udeležil regijskega in državnega tekmovanja Temsig in osvojil zlato plaketo.

12-letni Gregor Kodermac igra trobento, v prostem času pa 
rad sede tudi za bobne.
12-letni Gregor Kodermac igra trobento, v prostem času pa rad sede tudi za bobne. 

CESTA PRI AJDOVŠČINI > Gregor Kodermac je učenec šestega razreda Osnovne šole Dobravlje in četrtega razreda trobente v Glasbeni šoli Vinka Vodopivca v Ajdovščini. Njegov profesor Andrej Kobal pravi, da je že od samega začetka kazal talent in veselje do inštrumenta, da je zelo znanja željen učenec, saj se udeležuje različnih trobilskih seminarjev in delavnic, rad igra tudi v šolskem pihalnem orkestru, skratka, da ima lastnosti, ki mu zagotavljajo lepo glasbeno prihodnost.

Zanimanje za trobento se je v Gregorju prebudilo ob poslušanju narodnozabavne glasbe, rad prisluhne ansamblu Franca Miheliča in Avseniku, svojega učitelja pa že tudi nagovarja, da mu prinese kakšne tovrstne skladbe. Simpatično ambiciozni trobentar pa hkrati z velikim občudovanjem simpatizira s slovitim in zahtevnim Čmrljevim letom Nikolaja Rimskega Korsakova in bi ga najraje že tudi izvajal. Ob preprostih skladbah se namreč dolgočasi. Prav poseben izziv mu je predstavljala letošnja prva udeležba na tekmovanju, zato se je zlate plaketo toliko bolj razveselil in z mentorjem že razmišljata, da bi se prihodnje leto preizkusila tudi na mednarodni ravni. Da je Gregor že sedaj povsem predan trobenti, je dokazal tudi z letošnjo aktivno udeležbo na seminarju za trobento v Krškem, pod mentorstvom odličnega trobentarja in profesorja Tiborja Kerekeša, in Emona Brass Festivalu pod mentorstvom priznanih profesorjev in pedagogov Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, kjer je kot član kvarteta trobent nastopil na zaključnem koncertu.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. Gost tokratne istoimenske rubrike v oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, bo mladi trobentač Gregor Kodermac. Predstavil se bo s programom, s katerim je na tekmovanjih osvojil zlato plaketo.

Ko sem ga obiskala v prostorih ajdovske Glasbene šole in se z njim prijetno zaklepetala, me je presenečal iz stavka v stavek. Najprej z dejstvom, da so mu všeč le izrazito zahtevne skladbe, nato z razkrivanjem, da ima v orkestru številne prijatelje, a tudi tiste, s katerimi se ne razume, da ga marsikdaj v slabo voljo spravijo slabše ocene, da ima tudi zelo slabe dneve, ko vstaja z levo nogo …

No, na srečo je bil to njegov soliden dan in je z veseljem pripovedoval tudi o starejšem bratu, ki igra v metal skupini, in starejši sestri, ki je nekoč igrala sintetizator, razkrival je svoje navdušenje nad športnimi avti in rallyjem, smučarskimi skoki, nogometom, potovanji v Egipt, Turčijo, Italijo in morebitnimi obiski New Yorka, Avstralije in Francije, prebiranjem treh knjig o junaku Ranti Primoža Suhodolčana, sprehodih v naravi s svojima dvema psičkoma …

V značilnem ajdovskem narečju pa je izpostavil prednosti trobente, zaradi katerih bo temu inštrumentu ostal zvest tudi v prihodnje: “Trobenta je najboljša, ker 'zakure', ker naredi žurko, dvigne vzdušje.” Tako, za hobi, Gregor včasih sede tudi za bobne in naučil se je že tudi treh ritmov.

TATJANA GREGORIČ, Radio Koper


Najbolj brano