Peterica kandidatov v aprilskem šopku

April je pri koncu in izbiramo novo osebnost, ki se bo ob koncu leta potegovala za naziv Osebnost Primorske v akciji Primorskih novic, Radia Koper in Televizije Koper. To možnost ima pet kandidatov. Raziskovalka Marta Verginella se tudi z akademskim delom vrača k Primorski. Tamara Urbančič vrača naravo v šolske klopi. Livio Jakomin je prometu in logistiki posvetil vse življenje. Duška Žitko poglobljeno raziskuje Tartinijevo življenje in ustvarjanje. Sandor Tence pa je dolgoletni zapisovalec dogajanja med Slovenci v Italiji in v širšem čezmejnem prostoru.

Kdo od peterice je najbolj prepričal bralce, poslušalce in komisijo vseh treh medijev, bomo razkrili prihodnjo soboto.

Evropska raziskovalna komisija je med prijavami več kot 230 raziskovalcev in raziskovalk iz 20 držav izbrala tudi projekt dr. Marte Verginella. Na razpisu Evropskega raziskovalnega sveta je prejela dva milijona evrov za raziskavo o vlogi in položaju žensk na območju Slovenije in v regiji v prejšnjem stoletju. To je prvi tovrstni slovenski projekt s področja družboslovnih znanosti in humanistike, Verginella pa prva slovenska raziskovalka, ki bo prejela denar za prestižni projekt v kategoriji že uveljavljenih raziskovalk in raziskovalcev. Verginella, Tržačanka po rodu in profesorica na Filozofski fakulteti v Ljubljani, se bo tudi v novem raziskovalnem projektu vračala k Primorski. Petletni projekt zajema regijo, ki sega onkraj slovenskih meja - tudi avstrijsko Koroško, Furlanijo - Julijsko krajino, območji Hrvaške in Balkana.

Kako glasujete?

> Glasovnice bomo v uredništvu Primorskih novic zbirali do četrtka, 4. maja, opoldne.

> Do srede, 3. maja, opolnoči, bomo zbirali tudi glasove na naši avtomatski telefonski številki 090/936-096. Klic iz stacionarnega omrežja stane 1,29 evra (z DDV).

> Do srede opolnoči lahko glasujete tudi na spletni strani www.primorske.si.

> Glasujete lahko tudi v živo na Radiu Koper danes ob 11. uri, od ponedeljka do srede pa opoldne, s SMS- sporočili na številko 031/636-999 in na elektronski naslov: osebnostprimorske@rtvslo.si.

Tamara Urbančič je mentorica in pobudnica kmetijskih krožkov na osnovnih šolah v Ilirski Bistrici in Pivki, predavateljica in vodja delavnic o pomenu samooskrbe in naravno pridelane hrane. Na neformalen način že vrsto let spodbuja otroke k razmišljanju o pomenu lokalno pridelane hrane. Spoznava jih z domačimi živalmi, delom na vrtu in kmetiji, saj opaža, da so otroci vse bolj odtujeni od narave. Z učenci Gimnazije Ilirska Bistrica kot mentorica sodeluje pri projektu EATthink, ki ga razpisuje Inštitut za trajnostni razvoj. Pripravili so video o odgovorni potrošnji in pravici do zdrave hrane ter z njim, med 21 video prispevki, osvojili prvo mesto.

Slovensko logistično združenje je priznanje za življenjsko delo na področju logistike podelilo dr. Liviu Jakominu. Profesor za področje vodnega prometa in logistike je v akademski karieri največjo skrb posvečal razvoju prometne stroke, njegova bibliografija obsega približno 300 del. Mnogi Primorci se ga spomnijo kot predsednika komisije za ustanovitev Univerze na Primorskem, kjer je tudi častni doktor. Jakomin, nekdanji diplomat, je živa enciklopedija obmejnega dogajanja. Kot Istran veliko časa in ljubezni posveča tudi vinu, saj je konzul viteškega omizja Slovenska Istra in Kras. Za svoje delo je prejel številna priznanja in odlikovanja doma in v tujini.

Kustosinja Pomorskega muzeja Sergeja Mašere Duška Žitko se že vrsto let predano, poglobljeno in zagnano posveča raziskovanju življenja in ustvarjanja Giuseppeja Tartinija ter skrbi za ohranjanje dediščine “maestra narodov”. V zadnjih letih je v muzeju pripravila dve razstavi, posvečeni Tartiniju, konec aprila pa je med bralce prišla njena knjiga Giuseppe Tartini (1692-1770) - violinski virtuoz, skladatelj, teoretik in pedagog svetovnega slovesa, ki v slovenskem jeziku in italijanski različici nagovarja tako laike kot strokovnjake, in prinaša široko vedenje o najslavnejšem Pirančanu.

Novinar Primorskega dnevnikaSandor Tence je letošnji dobitnik nagrade Midas, ki jo Zveza manjšinskih dnevnikov vsako leto podeljuje novinarju kakšnega manjšinskega dnevnika. Tenceta je na slavnostni podelitvi nagrad v Barceloni predstavil član Midasa Bojan Brezigar, ki je poudaril njegovo dolgoletno vlogo pri uveljavljanju pravic slovenske manjšine z aktivnim poročanjem v Primorskem dnevniku. Tence, tudi nekdanji sodelavec RTV Koper Capodistria, je poudaril, da je nagrada tudi priznanje Primorskemu dnevniku in kolegom, s katerim ga soustvarja. NIVES KREBELJ


Najbolj brano