Kraški tolkalec na Dunaju

19-letni Jani Leban je na letošnjem, 46. tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije Temsig v III. a kategoriji osvojil vse možne točke. Mladi mojster tolkal, ki je izkušnje nabiral v Pihalnem orkestru Komen, je od lanske jeseni študent Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju in se že spogleduje z ambicijo, da bi nekoč postal član slovitih Dunajskih filharmonikov.

Jani Leban je  študent Univerze za glasbo in upodabljajočo 
umetnost na Dunaju.
Jani Leban je študent Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju.  

LIPA > Jani Leban je že kot učenec Glasbene šole Sežana in kasneje kot dijak Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana (KGB) v razredu profesorja Jožeta Bogolina opozarjal na svojo izjemno nadarjenost. Ob številnih nagradah, ki jih je prejemal na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih, ter Škerjančevi nagradi za izjemne dosežke pri umetniškem uveljavljanju šole KGB smo večkrat opevali tudi njegovo vsestransko vpetost v različne glasbene sestave, med katerimi je imel najvidnejšo vlogo Pihalnih orkester Komen.

Danes je kraški tolkalec iz Lipe lahko zgled mlade osebnosti, ki so jo zaznamovali domače okolje z ljubiteljskim maminim petjem in očetovim igranjem harmonike, uspehi sestre Nene, ki študira saksofon v Kölnu, kreativno vzdušje komenske pihalne godbe v zlatih letih njenih uspešnih koncertov in tekmovanj v Berlinski filharmoniji in zlati dvorani na Dunaju ter nenazadnje skrbno, ljubeče, prijateljsko, spodbudno in strokovno mentorstvo Matije Tavčarja v nižji glasbeni šoli. Vse to je v navidezno zadržanem, a večkrat tudi nagajivem, iskrivem, uglajenem in pozornem mladeniču oblikovalo jasno vizijo o poklicni glasbeni poti.

Rubriko Primorski glasbeni talenti pripravljamo v sodelovanju z Radiem Koper. V njej namenjamo prostor mladim primorskim glasbenikom, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in pri svojem delu dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. V tokratni istoimenski rubriki v oddaji Glasbeni abonma, ki bo na sporedu drevi ob 20. uri, se bo Jani Leban predstavil z izvedbami skladb, ki jih je izvedel na 11. koncertu mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi 24. 3. 2017 v viteški dvorani Križank v Ljubljani.

Kot osnovnošolec je sicer razmišljal, da bi se preizkusil v vojaškem ali kriminalističnem študiju, a je prevladala želja po muziciranju. Po uspešno zaključenem šolanju v Ljubljani je nameraval, tako kot sestra, odpotovati na sever Evrope v razred profesorja Petra Sadla. Hkrati je opravljal sprejemne izpite v Münchnu in na Dunaju. Uspešnejši je bil v avstrijski prestolnici in danes je njegov profesor Josef Gumpinger. Študij in precej drago bivanje na Dunaju so mu omogočili lanska zmaga v okviru dobrodelnega projekta Mladi upi, starši in prihranki, ki jih je priigral kot substitut v različnih sestavih.

“Na začetku sem bil malo razočaran, način dela me je celo šokiral, a sem kmalu ugotovil, da mi dunajska univerza v resnici ponuja izjemne pogoje, da lahko delam z več profesorji. Širok spekter šolanja mi omogoča, da obiskujem lekcije različnih profesorjev, odkrivam njihova različna mnenja. Na koncu potegnem črto in od vsakega pokušam prevzeti najboljše,” pripoveduje Jani. Prizna tudi, da je imel kar nekaj težav s komunikacijo, čeprav je imel nemščino na maturi: “Avstrijci imajo poseben naglas, ki me je precej presenetil. Če se ne potrudijo, jih težko razumeš.”

Kako pa komentira izjemen uspeh, doseženo stotico na letošnjem Temsigu, kjer je tekmoval kot zasebnik? “Do tega uspeha je pripeljala neka stabilnost v igranju, stabilna priprava programa in nastopa v celoti,” je prepričan Jani, ki načrtuje čim več nastopov in orkestrskih avdicij, saj se že danes spogleduje z mislijo, da bi postal član katerega od svetovno znanih profesionalnih orkestrov, med katerimi imajo Dunajski filharmoniki seveda častno mesto.

TATJANA GREGORIČ, Radio Koper


Najbolj brano