“Veseli me, da so klicali celo iz Umaga”

“To priznanje razumem kot priznanje domačega okolja. Veseli me, da so zame klicali iz vseh koncev Primorske, menda je bil en klic celo iz Umaga,”nam je včeraj zadovoljen povedal Benjamin Ličer Benđo, osebnost Primorske meseca marca. Legendarni letalec je za svoj prispevek k zaščiti in reševanju letos prejel tudi najvišje priznanje civilne zaščite.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

Potem ko je ob dnevu civilne zaščite za svoj prispevek k sistemu zaščite in reševanja prejel letošnje najvišje priznanje civilne zaščite, je 65-letni Benjamin Ličer Benđo po izboru poslušalcev Radia Koper in bralcev Primorskih novic postal še osebnost meseca marca. “To priznanje je dragoceno, ker prihaja iz domačega okolja, in je samo še ena potrditev, da sem si res zaslužil kipec civilne zaščite. Obe priznanji sta posebna čast zame in tudi za aeroklub Obalni letalski center Portorož,” ostaja skromen Ličer.

Legendarni letalec je bil v začetku meseca v soju žarometov, ko je za svoje delo v sistemu zaščite in reševanja prejel najvišje priznanje - kipec civilne zaščite. Z opazovanjem in sporočanjem iz letala je začel še kot mladi pilot v Ajdovščini, ko se je leta 1979 preselil v Istro in postal vodja Obalnega letalskega centra, pa je svoje poslanstvo le še nadgradil. “V Sečovljah smo morali v začetku z letalom najprej pristati in potem po običajnem telefonu sporočiti novico policiji ali gasilcem,” se spominja.

Vsi marčevski kandidati

Kandidata za osebnost Primorske meseca marca sta bila še Rok Rozman, veslač, ki poudarja edinstvenost reke Soče, in violinist Črtomir Šiškovič, raziskovalec Tartinijeve zapuščine. Pogovoru z zmagovalcem Benjaminom Ličerjem lahko prisluhnete tudi na Radiu Koper danes ob 11. uri.

Izžrebali smo ...

Med tistimi, ki so glasovali za osebnost meseca marca, smo izžrebali tri dobitnike nagrad Primorskih novic. Prejmejo jih Leonarda Šircelj iz Nove Gorice, Žarko Mulej iz Ankarana in Nives Grzentič iz Kopra.

Na njegovo pobudo so leta 1980 sklenili dogovor z obalno požarno skupnostjo, skupnostjo obalnih občin, zavodom za pogozdovanje in melioracijo iz Sežane ter štabom civilne zaščite Občine Buje. Od takrat so Ličer in njegovi piloti za potrebe zaščite in reševanja začeli nadzirati ozemlje od reke Mirne do Krasa. Požare ali onesnaženja na morju so iz zraka takrat tudi fotografirali z legendarnimi polaroidi, tako da so imeli ob pristanku že fotografije. Na njegov predlog so jim kmalu kupili štiri radijske postaje, s pomočjo katerih so se že leta 1981 neposredno oglašali iz zraka.

In tako počnejo še danes. Obrambno ministrstvo ima sklenjene pogodbe s sedmimi letalskimi klubi po državi, katerih piloti se oglašajo in sporočajo novice neposredno v centra za obveščanje. Ličer je bil tako prvi letalec v celotni ranjki Jugoslaviji, ki je letalsko opazovanje vključil v sistem zaščite in reševanja. Sam je odkril več kot 300 požarov in 80 onesnaženj na morju in rešil gotove smrti najmanj sedem ljudi.

“Tako kipec kot tudi tokratno priznanje, ko so me izbrali za osebnost meseca, mi dajeta še večji zagon za naprej, da se bom še naprej posvečal sistemu zaščite in reševanja ter si s še večjo vnemo prizadeval, da bi na Primorskem dobili vsaj eno letalo za gašenje,” je povedal in dodal, da je to zdaj naloga, ki se ji najbolj posveča. “To bi bila zelo pomembna pridobitev, ne samo za gašenje požarov, ampak tudi za čiščenje madežev na morski gladini. Ta letala se namreč lahko tako predela, da bi z njimi lahko opravljali tudi te naloge,” pravi Ličer.

Pravi, da ga veseli, da so zanj klicali iz vseh koncev Primorske, in celo iz Umaga. “Očitno se še spomnijo, da smo iz letal nadzirali ozemlje vse do Mirne in velikokrat pomagali, ko je bilo najhuje,” pravi Ličer in ob tem spomni na katastrofalni požar pri Kanegri, ki so ga ukrotili prav s pomočjo letal in sečoveljskega letališča, na katerem so letala zajemala vodo.

Sicer pa se Ličer poleg letalstva še vedno ukvarja tudi z glasbo, v zadnjih letih pa je znan predvsem kot strasten oljkar. Letošnja priznanja bo v krogu svojih številnih prijateljev in znancev proslavil z veliko “fešto” v prvi polovici maja.

Danijel Cek, foto Leo Caharija


Najbolj brano