Stilizirani kaos

Noah Hawley se je po Fargu podal še na eno avanturo in ustvaril prvo televizijsko nadaljevanko, ki je nastala na podlagi marvelovskega stripovskega univerzuma X-Men, Legion. Ta definitivno velja za letošnjo najbolj neobičajno, kaotično in frenetično televizijsko novotarijo, ki jo trenutno predvajajo na Foxu.

David Haller (Dan Stevens) in ena od njegovih največjih mor 
Lenny Busker (Aubrey Plaza)
David Haller (Dan Stevens) in ena od njegovih največjih mor Lenny Busker (Aubrey Plaza) 

Noahu Hawleyju so že po zaključku prve sezone Farga ponudili razvoj televizijske serije, ki bi temeljila na stripu o superherojskih mutantih X-Men oziroma Možje X. Hawley, ki je bil že od malih nog oboževalec omenjenega stripa, je takoj pljunil v roke in zagrizel v delo. Odločil se je, da bo razvijal zgodbo o mutantu Davidu Hallerju (sin Profesorja X, ki je ustanovitelj in vodja ekipe X-Men), ker ga je zamikal prikaz Davidove duševne bolezni, dodal pa je še ljubezenski moment.

Syd Barrett - dekle njegovih sanj

Hawleyjeva zgodba gre takole. Davida že od malih nog muči shizofrenija in je zato velik del njegovega življenja preživel v družbi psihiatrov. A nekega dne v psihiatrični ustanovi sreča dekle svojih sanj - Syd Barrett, ki ne trpi dotikov drugih. David kmalu ugotovi, zakaj je bolje, da se je ne dotika. Syd ima namreč izredno moč, da z dotikom zamenja telo in prav ona pri Davidu sproži razmislek, da vir njegovih težav vendarle ni shizofrenija, temveč nekaj drugega, veliko bolj nevarnega. Na njuni poti odkrivanja temačnih skrivnosti Davidovega življenja se jima pridružijo še drugi mutanti iz skrivnega posestva Summerland, ki jih vodi Melanie Bird, za petami pa jim je vseskozi Divizija 1, vladna organizacija, ki v mutantih vidi (ne)upravičeno grožnjo (normalnemu) človeštvu.

Gledalca pahne v kaos

Sprva naj bi Hawley za pilotno verzijo spisal veliko bolj konvencionalno zgodbo, a nato se je “razbesnel” in postregel s halucinatornim miksom filmske zapuščine Terryja Gilliama in Večnim soncem brezmadežnega umaMichela Gondryja. Zavestno se je tudi odločil, da gledalcu ne bo prizanašal in da ga ne bo prijazno vpeljal v zgodbo, temveč mu je naložil kup zapletov, (ne)logičnosti, paralelnih svetov ... Rezultat je visoko stilizirani kaos. Tudi če nekomu ni blizu svet stripa, ampak je med drugim užival v režijski perfekciji Farga, bo v Hawleyjevem Legionu prišel na svoj račun. Navkljub raztreseni zgodbi boste namreč uživali v zelo stiliziranih kadrih, prepoznali pa boste tudi fargovski čut za scenografijo in kostumografijo.

Iz Farga v Legion

Srečamo pa se tudi z nekaterimi liki iz druge sezone Farga, kot sta na primer Rachel Keller (spogledljiva najmlajša članica klana Gerhardtov), ki v Legionu odigra glavno vlogo Davidove velike ljubezni Syd, in Jean Smart (glavna šefica Gerhardtov), ki ima v Legionu ponovno vse niti v svojih rokah in poveljuje mali superherojski četici, ki se je zoperstavila vladnim agentom.

V Legionu odigra pomembno vlogo tudi glasba. Ni moč spregledati homagea Pink Floydom s poimenovanjem glavne junakinje Syd Barrett (eden izmed prvotnih članov Pink Floyd), kurator glasbe Nick Russo pa je dejal, da si je želel, da bi celotna nadaljevanka zvenela kot njihov album The Dark Side of the Moon.

Skratka, Hawley je z Legionom spisal popolnoma novo in zelo svojstveno poglavje v prikazu stripovskih superherojskih zgodb, saj se nadaljevanka zaradi vsega naštetega popolnoma razlikuje od vseh dosedanjih upodobitev, tako v nadaljevankah kot v filmih.

Za ljubitelje bolj klasičnih X-menov pa se v kinematografih pravkar predvaja Logan: Wolverine, ki je prav tako pomemben in verjetno najbolj znan lik iz tega Marvelovega stripovskega univerzuma izpod peresa Stana Leeja.

BP


Najbolj brano