Še bolj krvava veriga nasilja?

Devetnajstega aprila bo na ameriškem programu FX svetovna premiera težko pričakovane tretje sezone televizijske nadaljevanke Fargo, ki je še posebej z drugo sezono popolnoma obnorela ljubitelje televizijskih nadaljevank.

19. april je dan D za ljubitelje televizijske serije Fargo.
19. april je dan D za ljubitelje televizijske serije Fargo. 

Noah Hawley - oče prve in druge sezone Farga (brata Coen sta izvršna producenta) - je nase opozoril kot scenarist in producent pri nadaljevanki Kosti, a svoj potencial je do potankosti izpilil v Fargu.

Ohranil coenovski odbiti humor

Že v prvi sezoni je Hawleyju uspelo ohraniti značilni črni humor in režijski pečat filmov bratov Coen - dolgi kadri zasnežene Minnesote, ki jih je “posejal” s tipičnimi coenovskimi odbitimi liki. Če je prva sezona temeljila na izjemnima Martinu Freemanu, ki se je spečal s hudičem, in Billyjem Bobom Thorntonom, je druga sezona stavila na še več izvrstno dodelanih likov. V prvi vrsti je Kirsten Dunst v vlogi frizerke, ki je storila izvirni greh in v sopajdaštvu z možem mesarjem nehote sprožila verižno reakcijo umorov, ki se je še Quentin Tarantino ne bi sramoval. Vlogi temnih angelov uničenja sta pristali v rokah dokaj nepoznanega Bookema Woodbinea, kot odposlanika gangsterjev iz Kansas Cityja Milligana. Ta ima za nalogo podrediti si prevozniški sindikat v Fargu, ki deluje kot kriminalna združba in ji poveljuje družina Gerhardt. Drugi “stroj za ubijanje” je Indijanec Hanzee (Zahn McClarnon), ki je najbolj vdan in učinkovit podanik Gerhardtovih in s svojo hladnokrvnostjo spominja na še en kultni coenovski lik Antona Chigurha iz Ni prostora za starce. Krvavo morijo sta skušala ukrotiti šerifa - vedno šarmantni Ted Danson in igralsko odkritje lanskega leta Patrick Wilson.

Začinil z elementi grozljivke?

Hawley je svoj Fargo zasnoval kot antologijsko nadaljevanko, ki v vsaki sezoni predstavi novo zgodbo, like in kraj dogajanja, ki pa je vedno znotraj zvezne države Minnesote. A Hawley je prvo in drugo sezono vseeno malce povezal, v tretji sezoni pa bo po njegovih zagotovilih prav tako. Največja novost je najverjetneje ta, da naj bi Hawley tokrat v črno komedijo vpeljal še nekaj elementov grozljivke.

Torej, ponovno smo v ledeno mrzli Minessoti, natančneje v kraju Eden Valley, decembra leta 2010. Osrednjo igralsko vlogo je Hawley zaupal Ewanu McGregorju, ki se je znašel kar v dveh glavnih vlogah, in sicer kot nepremičninski magnat in družinski človek Emmit ter kot Ray Stussy, ki je Emmitov na pol plešasti mlajši brat. Njun odnos je že nekaj časa zelo težaven, ker je Ray za vse svoje težave okrivil brata Emmita. Prav na ravni tega odnosa pa naj bi eskalirala tokratna veriga nasilja. Tu je še Nicki Swango (Mary Elizabeth Winstead), ki je na pogojni prostosti, Ray je njen nadzornik in za nameček sta še zaljubljena do ušes. V glavni vlogi je seveda tudi poštena policijska agentka (Carrie Coon), ki je sveže ločena mati samohranilka in skuša v novem kraju ugotoviti, zakaj so tamkajšnji prebivalci bolj povezani z lastnimi telefoni kot pa z ljudmi okrog njih.

Za drugo sezono Farga so si bili številni oboževalci in kritiki enotni, da gre za najboljšo stvar, ki se je zgodila na televiziji v zadnjih letih. Pričakovanja za tretjo sezono so upravičeno visoka, a za preverbo bo treba potrpeti še slaba dva tedna.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano