V 12. izdajo festivala INmusic z najboljšim programom doslej

Zagrebški glasbeni festival INmusic bo v svoji 12. izdaji, ki bo letos med 19. in 21. junijem, ponudil svoj najboljši glasbeni program doslej, kar se že pozna tudi v številu prodanih vstopnic. Tri mesece pred začetkom festivala so namreč prodali že 80 odstotkov vstopnic. Organizatorji takega interesa ne pomnijo.

Svoj prostor na velikem odru si je izborila tudi zasedba  Repetitor, ki je   stara znanka  istrskih odrov. Foto: Tadej Gorup
Svoj prostor na velikem odru si je izborila tudi zasedba Repetitor, ki je stara znanka istrskih odrov. Foto: Tadej Gorup

Čeprav tudi v minulih letih organizatorji niso varčevali z zvenečimi imeni (Jamiroquai, PJ Harvey, Florence + The Machine, Grinderman, Pixies ...), je letošnji obisk Zagreba za ljubitelje kakovostne alternativne glasbe INmusic neizbežen. Letos so med najbolj zvenečimi imeni zaenkrat potrjene naslednje zasedbe: Arcade Fire, Michael Kiwanuka, Alt-J, Kings of Leon in Kasabian, svoj prostor na velikem odru pa so si izborili tudi mladci iz srbske postpunk senzacije Repetitor.

V zeleni oazi Jaruna

A poleg zelo obetavnega glasbenega izbora ima INmusic še nekaj atributov, s katerimi utegne očarati tudi marsikaterega nesimpatizerja množičnih glasbenih festivalov na prostem. Začnimo z lokacijo festivala, ki se nahaja v objemu zelene oaze Jaruna, kjer številni športa željni Zagrebčani nabirajo kondicijo in kurijo kalorije, v poletnem času pa se lahko tudi tisti malce bolj lenobni namakajo v tamkajšnjem jezeru. Festival je svoj prostor našel na sredini jezerca, na umetno zasutem “polotoku”, kjer so v zavetju bujnega zelenja in sence postavljeni en velik in več majhnih odrov, kar je glede na to, da se festival odvija konec junija, ko sonce že pošteno pripeka, še posebej dobrodošlo.

Najcenejši festival v regiji

Drugič, INmusic je vedno slovel kot tisti večji festival v regiji, za čigar obisk je treba odšteti najmanj denarja. Že od vsega začetka so organizatorji cene vstopnic prilagodili hrvaški kupni moči. Denimo, še pred štirimi leti je cena tridnevne vstopnice znašala približno 30 evrov. Za podobne festivale je danes treba odšteti med 170 do 300 evrov, vstopnica za letošnji INmusic pa znaša le 60 evrov.

Med 12 najboljšimi festivali na svetu

Tretjič, ker je INmusic v primerjavi s podobnimi festivali (Sziget, Exit) na razmeroma manjšem prostoru, ta ne bo nikoli postal “masovka”, razen če se ne odločijo za spremembo lokacije. Ne gre se torej čuditi, da ga je referenčna britanska glasbena revija New Musical Express uvrstila med 12 najboljših festivalov na svetu. Britanci sicer norijo za hrvaškimi glasbenimi festivali, denimo, na bližnjem festivalu Dimensions v Pulju je bilo lani več angleško govorečih gostov kot domačinov in Slovencev skupaj.

Edina pomanjkljivost festivala, ki je posledica manjšega prizorišča, je zelo majhen prostor za kampiranje, ki je tudi preblizu glasbenega dogajanja in zato priporočljiv za najbolj pogumne ponočnjake. Prav zato je najbolj oblegan termin na priljubljeni spletni platformi za rezervacijo prenočišč booking.com v Zagrebu prav v času festivala, sporočajo organizatorji.

Arcade Fire na INmusicu leta 2011

Arcade Fire že drugič na INmusicu

A vrnimo se še k letošnjim glasbenim zvezdam. Arcade Fire so zagrebško občinstvo razvneli že leta 2011, ko so izdali odlični album The Suburbs, s katerim so se približal širšemu občinstvu. Od leta 2013, ko so izdali svoj zadnji album Reflektor, vlada zatišje, zato bo zagrebški koncert odlična priložnost za preverjanje njihove kondicije. Veliko zanimanje bo najverjetneje vladalo tudi za 30-letnega Kiwanuko, ki je z najnovejšim albumom Love & Hate očaral glasbeno kritiko in je nekakšna mešanica Marvina Gayja, Curtisa Mayfielda, Ottisa Reddinga in še koga. Zasedba Kings of Leon je svoj najboljši indie del sicer pokazala v svojem zgodnjem obdobju (predvsem s prvima dvema albumoma Youth&Young Manhood in Aha Shake Heartbrake), z zadnjimi albumi pa je zapadla v komercialno repetitivnost. Britanska zasedba Alt-J je s prvim albumom An Awesome Wave poskrbela za precej svežega vetra v glasbeni krajini s svojo kombinacijo popa, folka in elektronike, na festivalu pa bo predstavila svoj tretji album Relaxer. Za največ miganja pod odrom pa bodo najverjetneje poskrbeli še eni Britanci, Kasabian, ki mešajo rock in elektroniko.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano