Poezija v Kosovelovi sobi

Člani Literarnega društva Zlati čoln Sežana so v domačem mestu tudi letos obeležili obletnico rojstva Srečka Kosovela. V stavbi Ljudske univerze Sežana, kjer se je pesnik rodil pred 113 leti.

Literati so se srečali v prenovljeni Kosovelovi sobi, kjer se je 
pred 113 leti rodil veliki kraški pesnik.  Foto: Olga Knez
Literati so se srečali v prenovljeni Kosovelovi sobi, kjer se je pred 113 leti rodil veliki kraški pesnik.  Foto: Olga Knez

SEŽANA > Literarno društvo Zlati čoln Sežana, ustanovljeno pred 19 leti na pobudo pesnika Aleksandra Peršolje, zdaj vodi David Terčon, sicer vodja programov Kosovelovega doma Sežana. Priredja tradicionalno literarno srečanje na predvečer rojstnega dne domačega poeta svetovnih razsežnosti Srečka Kosovela (1904-1926).

Letošnje, že 20. zapored so pripravili v obnovljeni Kosovelovi sobi. David Terčon je v pozdravnem nagovoru poudaril, da je v 19 letih društvo združevalo 27 članov; dva sta že pokojna (Vinko Sterle in Ida Renar). Društvo zdaj šteje 16 članov; na jubilejnem literarnem branju so poleg Terčona svoje pesmi brali tako že uveljavljeni in priznani kakor tudi mladi literati: Aldo Žerjal, Brigita Grmek Pirjevec, Eda La Vita, Irena Husu, Magdalena Svetina Terčon in Maja Razboršek. Pesnik Aleksander Peršolja, ki je na literarni večer prišel v spremstvu žene, tudi literarne ustvarjalke in prejemnice Štrekljeve nagrade Jasne Majde Peršolja, je opozoril na velik pomen Kosovela v svetovni literaturi in predlagal, da ob 100. obletnici Kosovelove smrti v Sežani uredijo park s Kosovelovim kipom, kjer bi lahko ne samo prebirali knjige, ampak bi potekale tudi razne kulturne prireditve.

Terčon se je zahvalil domači ljudski univerzi, s katero sodelujejo že 18 let, pa ne samo pri literarnih večerih, ampak tudi pri predstavitvah knjig, saj jim ta ustanova brezplačno oddaja Kosovelovo sobo v uporabo. Tradicionalni literarni večer so dvakrat priredili v Kosovelovemu domu na Peršoljevo povabilo, pred tremi leti pa so gostovali v kulturnem domu, saj so tedaj Kosovelovo sobo ravno obnavljali.

Terčon je zbrane povabil še k praznovanju letošnje noči knjige 21. aprila ter svetovnega dne knjige in avtorskih pravic dva dneva pozneje. Napovedal je tudi prireditve v okviru praznovanja 20. obletnice Literarnega društva Zlati čoln prihodnje leto.

OLGA KNEZ


Najbolj brano