Boscarol iz Washingtona z nešteto novimi idejami

Ajdovski Pipistrel je bil nominiran za prestižno letalsko nagrado Aviation Week Laureates, ki jo v več kategorijah podeljuje najuglednejša letalska revija na svetu. Čeprav je zmaga šla v roke podjetja BAE Systems and Gulfstream, se direktor Ivo Boscarol domov vrača zadovoljen. “Prestiž biti v družbi ljudi, kot je Jeff Bezos, ustanovitelj in direktor Amazona ter vizionar podjetja Blue Origin, in poslušati njegovo vizijo o postavitvi stalnega naselja na luni; sanjaču, kot sem jaz, da krila in tisoč novih idej.”

Ivo Boscarol v družbi generalnega direktorja American Institute of Aeronautics&Astronautics Thomasa Irvinea (v sredini) in direktorja oddelka za razvoj in raziskave na Pipistrelu 
Tineta Tomažiča (desno). Foto: Vir: Pipistrel
Ivo Boscarol v družbi generalnega direktorja American Institute of Aeronautics&Astronautics Thomasa Irvinea (v sredini) in direktorja oddelka za razvoj in raziskave na Pipistrelu Tineta Tomažiča (desno). Foto: Vir: Pipistrel

AJDOVŠČINA, WASHINGTON > Najuglednejša letalska revija na svetu z nagradami želi opozoriti na posebne dosežke na področju letalstva, vesoljske tehnologije in obrambe. Pipistrela so nominirali v dokaj novi kategoriji, ki se nanaša na tehnologijo. Nominacijo si je prislužil z vodilnim položajem na področju električnih pogonov - od proizvodnje električnih lahkih letal preko hibridnih pogonov do tehnologije vodikovih gorivnih celic. V tej kategoriji je, denimo, leta 2016 slavila tudi Nasa za svoje delo pri razvoju okolju prijaznih letal.

“Za proizvajalca letal, kot je Pipistrel, takšna nominacija pomeni veliko čast in priznanje našim prizadevanjem. Veseli nas, da tudi mediji po svetu, zlasti tako ugledna organizacija kot je Aviation Week, prepozna našo vrednost pri razvoju zelenih letalskih pogonov. Uvrstitev med finaliste, v družbo imen, kot so Nasa, Solar Impulse, Lufthansa in Airbus, je vsekakor nekaj, na kar smo zelo ponosni,” pravijo v Pipistrelu. Ponos deli tudi direktor Ivo Boscarol. “Od vseh nagrajencev je šla v Evropo samo ena nagrada. Že pred odhodom v ZDA smo vedeli, da v takšni konkurenci nimamo veliko možnosti za zmago. A že prestiž, da smo bili povabljeni v najelitnejši krog letalskih nominirancev, je za tako majhno podjetje kot je Pipistrel, in državo, kot je Slovenija, priznanje, ki si ga težko predstavljamo. Biti v isti dvorani in sedeti za istimi mizami kot astronavti in direktorji največjih letalskih družb na svetu, ljudje, ki že desetletja ustvarjajo letalsko zgodovino, je prav poseben občutek.”

Podjetje, ki je zelo navdihnilo Iva Boscarola, je Blue Origin. To podjetje je izdelalo raketo in jo poslalo v vesolje, za leto 2017 pa načrtuje, da bi v vesolje poslali plovilo s posadko.

Nagrade so podelili na slavnostni prireditvi 2. marca v Washingtonu. Ostali trije nominiranci v kategoriji , v kateri je tekmoval tudi Pipistrel, so bili še Edge Aerodynamics, Solar Impulse in BAE Systems and Gulfstream. Ta je na koncu tudi slavil.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano