“Najbolj izobražena muca v mestu”

Redni obiskovalci koprske knjigarne Dom knjige jo dobro poznajo, kdor se sprehodi mimo izložb knjigarne, pa najbrž najprej presenečeno pogleda in se nato z nasmehom odpravi dalje po opravkih. Muca Mija je namreč že nekaj mesecev najbolj redna obiskovalka knjigarne, kjer je, kot kaže, našla svoj drugi dom.

Kaja Omerbašić in muca Mija, ki zavzeto posluša mačjo 
pravljico. Foto: Fotoarhiv: Kaja Omerbašić
Kaja Omerbašić in muca Mija, ki zavzeto posluša mačjo pravljico. Foto: Fotoarhiv: Kaja Omerbašić

KOPER > “K nam je začela zahajati na začetku lanskega novembra. Kot tipično samosvoja mačka nima določenega urnika, pride, kot ji zapaše,” pravi Kaja Omerbašić iz Doma knjige, ki ima zanjo v knjigarni vedno pripravljen kakšen priboljšek. “Z nami je lahko ves dan ali samo kakšno uro. Prejšnji teden, ki je bil deževen, je na primer sploh ni bilo na spregled,” doda Kaja. V knjigarni ima tudi svojo košarico v izložbi, ki si jo je sama izbrala. Poprej je večkrat pometála vse knjige in tako jasno pokazala, kje želi imeti svojo košarico.

Kaj pa na njen drugi dom porečejo lastniki, ki živijo na trgu za Domom knjige? “Pravijo, da je najbolj izobražena muca na svetu,” odgovarja Kaja.

Nanjo so se navadile tudi stranke, ki jo crkljajo, enkrat pa je celo stranki, ki je kolebala med dvema knjigama, s tačko pokazala, katero naj vzame. Stranka se je nato seveda držala Mijinega nasveta.

BP


Najbolj brano