Pogum, ki naj nam bo za zgled

Ingrid Celestina in Suzana Todorović sta pogumni, odločni in energični - kakor so bile Šavrinke, ki sta jima urednici prejšnji mesec posvetili lepo in bogato knjigo ter z njo osvojili naziv januarske osebnosti Primorske.

andraž gombač Foto: Andraž Gombač
andraž gombač Foto: Andraž Gombač

Zakaj jima je uspelo - ker sta tako priljubljeni ali ker je med ljudmi toliko zanimanja za Šavrinke? “Najbrž zaradi obojega,” odgovorita uglašeno, kakor bi vadili. Koprska knjigarna in založba Libris deluje že 25 let, hitro izračuna založnica Ingrid Celestina (na fotografiji levo): “Prestali smo že marsikaj in se obdržali. Izdali smo kar nekaj dobrih knjig in ljudje nas poznajo, kar nam potrjujejo vsak dan.”

Veliko zanimanja žanje tudi delo dialektologinje dr. Suzane Todorović, ki je pred nekaj dnevi izdala že svojo peto knjigo - tokrat se je posvetila govoru v Dekanih, Hrvatinih in na Škofijah. “V stikih z bralci ugotavljam, da sem narečje približala ljudem,” pravi. “Vse moje monografije so napisane tako, da so znanstvene, obenem pa jih lahko bere širši krog Istranov in Istrank. Pravijo mi tudi, da sem omogočila digniteto temu prostoru, mu dala vrednost, saj je bil prej iz jezikoslovnega vidika zanemarjen.”

Vsi januarskikandidati

Kandidati za osebnost Primorske meseca januarja so bili še Marjan Colja, predsednik civilne iniciative za zaščito terana, Ana Roš, kuharska mojstrica, Mariano Zufferli, župan Špetra, in rokometaš Borut Mačkovšek, z reprezentanco bronast na svetovnem prvenstvu v Franciji. Pogovoru z zmagovalkama Ingrid Celestino in Suzano Todorović lahko prisluhnete tudi na Radiu Koper danes ob 11. uri.

Izžrebali smo ...

Med tistimi, ki so glasovali za osebnost meseca novembra, smo izžrebali tri dobitnike nagrad Primorskih novic. Prejmejo jih Irena Koršič iz Pobegov, Slavica Ukmar iz Sežane in Norma Zudich iz Seče.

O knjigi, posvečeni Šavrinkam, je Ingrid sanjala že več let: “Vseskozi smo se srečevali s Šavrinko, z istrsko tradicijo, še posebej na Librisovih poletnih narečnih večerih, ki jih bomo letos pripravili že petnajstič. Prve smo v Kubedu posvetili prav tamkajšnjim Šavrinkam.”

“Pravi recenzenti so ljudje”

In prav na narečnih večerih se je stkala ustvarjalna vez med Ingrid in Suzano. Ugotovili sta, da se obe trudita znanstvene teme ljudem približati na poljuden način, združiti vrhunsko strokovnost in ljubiteljsko zagnanost.

Ingrid Celestina: “Moj moto je: poznavanje preteklosti ti pomaga živeti sedanjost in gledati prihodnost.”

“Raziskovalec veliko lažje napiše znanstveno monografijo, ki zadošča samo stroki. Težje jo je napisati tako, da je blizu tudi ljudem,” poudarja Suzana. “Pravi recenzenti so ljudje, v mojem primeru narečni sogovorci.”

Odlično recenzijo je knjigi Šavrinka prejšnji mesec z gromkim aplavzom namenila tudi prepolna dvorana krajevne skupnosti v Sv. Antonu, kjer sta urednici nastopili s pisano druščino sodelavcev - med platnice sta ujeli prispevke kar petnajstih avtorjev, od pisatelja, zgodovinarja in treh etnologinj do geografinje, poznavalke pomorstva, umetnostne zgodovinarke, poznavalke istrske noše, glasbenika in drugih. “Suzana je poskrbela za znanstveni aparat vseh besedil, jaz pa za opremo, fotografsko gradivo in druge uredniške podrobnosti,” pojasnjuje Ingrid.

Raznovrstni zapisi o istrskih “potovkah”, ki so v Trst hodile prodajat jajca, kruh, mleko in še marsikaj, so danes izjemno dragoceni, poudarja: “Pri njih se lahko učimo vrednot, ki jih izgubljamo. Po jajca so hodile na hrvaško stran Istre in jih potem nosile v Trst - to je bilo takrat, kakor bi danes potovale z letalom na drug konec sveta. Ne glede na vse mogoče krize so nadaljevale, niso smele omagati sredi poti. Občudujem ta pogum, to vztrajnost, vzdržljivost.”

Suzana v knjigi odstira, kako so govorile Šavrinke, katere jezike in narečja so poznale, poudarja pa, da so jo najprijetneje presenetile zbrane fotografije: “Z njih odseva tako ponos Šavrink kakor tudi njihova bolečina. Široka paleta čustev.”

To štorijo bosta nadaljevali

Knjiga je izšla v nakladi 600 izvodov - jo bo treba ponatisniti? “Upam,” se nasmehne Ingrid. “Zanimanja je kar veliko, čeprav časi knjigi niso najbolj naklonjeni.

Veseli ju, da je zdaj Šavrinka naposled v eni sami knjigi osvetljena z najrazličnejših kotov, naziv osebnost Primorske pa jima daje še več zagona za nadaljevanje te štorije. “Potem ko sva knjigo že uredili in izdali, so nama ljudje prinesli še veliko fotografij, ki bi jih z veseljem objavili, če bi zanje vedeli,” pravi Ingrid. “Vsekakor bova nadaljevali. V Librisu si zelo prizadevamo za ohranjanje tradicije. Moj moto je: poznavanje preteklosti ti pomaga živeti sedanjost in gledati prihodnost.”

Suzana prikima: “Tudi meni priznanje, kot je osebnost Primorske, daje zagon za nove dialektološke raziskave. Ta teden sem predstavila svojo peto knjigo in že raziskujem za naslednjo. Zdaj sva pa dobili še potrditev, da sva na pravi poti. Pa ne samo medve, tudi vsi, ki nama pomagajo in brez katerih ne bi šlo.”

ANDRAŽ GOMBAČ


Najbolj brano