Slaba banka zaprla izolski skvot

Danes je v zgodnjih jutranjih urah Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) poslala varnostnike, ki so zaprli dostop do nekdanje tovarne Argo.

Avtonomna cona Argo deluje približno leto dni, v tem času je 
organizirala različne kulturne in druge dogodke. Foto: Alenka Penjak
Avtonomna cona Argo deluje približno leto dni, v tem času je organizirala različne kulturne in druge dogodke. Foto: Alenka Penjak

IZOLA > Vhod v stavbo je zaklenjen in zavarovan. V prostore ne spuščajo nikogar, zato uporabniki AC ARGO ne vedo, kaj je z njihovo osebno lastnino in predmeti, ki se nahajajo znotraj in zunaj stavb.

“Družba Argolina v lasti DUTB je zaradi nevarnih stavb danes zaprla območje Argoline in pričela z gradbenimi deli. Namen teh aktivnosti je predvsem zavarovanje življenja ljudi, saj so objekti v Argolini neprimerni za zadrževanje oseb in nevarni za izvajanje kakršnihkoli dejavnosti. Hkrati bodo zavarovani premoženje in odgovornosti lastnika,” piše na spletni strani DUTB. Dodali so še, da so danes začeli z zazidavo poškodovane odprtine, namestitvijo opozorilnih tabel, odstranitvijo kosovnih ter drugih odpadkov. Predvidevajo, da bodo z deli zaključili v tem tednu.

“DUTB in varnostna služba Galekom kršita zakone, saj je to motenje posesti. Nikogar od posestnikov niso obvestili o deložaciji, prav tako niso priložili dokumentacije, ki jim to početje dovoljuje. V stavbi se nahajajo tudi umetnine in ostale vredne stvari, kot so glasbila, pohištvo, orodja… Skupnosti je onemogočen dostop do prostorov in osebnih stvari. S tem kršijo posestno pravico skupnosti. Varnostniki ne želijo komunicirati z uporabniki. Jasno je, da se je s tem zgodil še en napad na samoorganizacijo, avtonomijo in kulturo, kar se dogaja tudi drugim avtonomnim conam v Sloveniji in Evropi,” so člani AC Argo zapisali na facebooku, kjer so objavili tudi video.

Avtonomna cona Argo deluje približno leto dni, v tem času je organizirala različne kulturne in druge dogodke. Delujejo samoorganizirano in neprofitno, po zgledu ljubljanske skupnosti, zbrane v nekadnji tovarni Rog in koprskem Indeju.

BP


Najbolj brano