Srečališče idej

V središču Postojne je zaživelo novo kulturno središče z zanimivim imenom KULTURnO sredIŠČE. Njegovi pobudniki ga berejo kot Kulturno središče - kulturo išče.

Pobudniki novega postojnskega središča (z leve): Dragana 
Čolič iz Žerjavistov, Andrej Smerdu iz društva Bakla   in Jerneja 
Sojer Smerdu iz DO-RE-MI življenJA. Foto: Biljana Jankovič
Pobudniki novega postojnskega središča (z leve): Dragana Čolič iz Žerjavistov, Andrej Smerdu iz društva Bakla in Jerneja Sojer Smerdu iz DO-RE-MI življenJA. Foto: Biljana Jankovič

POSTOJNA > KULTURnO sredIŠČE je zaživelo na Tržaški cesti 55 v Postojni, kjer je dobilo prostor za delovanje kar nekaj domačih kulturnih društev in drugih kulturnih ustvarjalcev. Idejni pobudniki novonastalega središča so društva Bakla, DO-RE-MI življenJA in Žerjavisti, ki so prostore središča prenovili in vanje vdahnili zgodbo.

Andrej Smerdu, predsednik društva Bakla, pravi, da središče namerava združevati in povezovati kulturne in tudi ostale ustvarjalce, predvsem pa dati mladim spodbudo in možnost za delo in razvoj. “S povezovanjem želimo v središču doseči boljšo učinkovitost pri izvajanju kulturnih vsebin, s katerimi bo naš skupni prostor bogatejši in kakovostnejši. Posegali bomo na področja kulturnega ustvarjanja, dediščine, športne kulture in odnosa do družbenega in naravnega okolja. Iskali bomo med tradicionalnimi vrednotami v družbi in hkrati vsebine s pomočjo sodobnih pristopov usmerjali v nadaljnji razvoj,” še dodaja Smerdu.

Trenutno v središču delujejo idejniki in pobudniki ter vokalna skupina Goldinar, mladinski pevski zbor Lux, komorni zbor Arima, Pritrkovalci in projekt Feniks - gradovi se prebujajo.

Na ogled je tudi razstava fotografij domačega umetnika in fotografa Bojana Vilharja, ki je v objektiv ujel motive pokrajine, rastlinskega in živalskega sveta okolice Postojne in okoliških vasi.

Prostore je v najem velikodušno oddala družina Grže, pri obnovi pa so sodelovali mizarstvi Abram in Gorjanc, Vojaški vikariat in Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna. MUZ


Najbolj brano