Gialuz: “Najlepša regata doslej”

Med 1758 barkami, ki so v nedeljo jadrale na Barkolani v skoraj idealnih razmerah, s sunki burje med 15 in 25 vozli, je bila le peščica slovenskih, pa vendar je veliko od teh v svojih kategorijah doseglo odlične rezultate. Med prvo stoterico se je uvrstilo osem slovenskih jadrnic, na čelu z Maxi Jeno, ki je bila v skupni razvrstitvi druga in prva med mega jahtami, dolgimi več kot 24 metrov.

V nedeljo je v Tržaškem zalivu jadralo približno 25.000 ljudi.
V nedeljo je v Tržaškem zalivu jadralo približno 25.000 ljudi. 

TRST > Adriatic Europa, skupno peta, je zmagala v kategoriji maksijev do 19 metrov. Peter Podunavac in Samo Žvan sta z jadrnico Generali, 15. v skupni razvrstitvi, zmagala v prvi kategoriji bark do 13,5 metra. Tudi drugo in tretje mesto v tej kategoriji je pripadlo slovenskima jadrnicama Scorpio in Megaenergija, ki sta v skupni razvrstitvi zasedli 18. oziroma 19. mesto. Prvo tipa RC 44 je krmaril Iztok Krumpak iz JK Izola, drugo pa Uroš Žvan iz YC Skipper Maribor. Osmo mesto v tej kategoriji in skupno 31. uvrstitev je dosegla jadrnica Alligator 2 s krmarjem Goranom Brovcem in ekipo ND Mornik. 18. mesto v tej kategoriji in 62. v skupni razvrstitvi je pripadlo jadrnici Taia 2 & White Goose Gorana Djordjevića iz JK Loka Timing.

Tretji v kategoriji do 9,4 metra in 68. skupno je bil Jure Orel iz JK Jadro Koper na jadrnici Brusli. Jure Medved s Fakultete za pomorstvo in promet je s Solario osvojil sedmo mesto v kategoriji do 10,25 metra, skupno pa je bil 89. Ena izmed stalnih udeleženk Barkolane, Limonca z Alenom Hajdinjakom in Srečkom Kendo, je bila deveta v kategoriji do 10,25 metra, skupno pa je osvojila 110. mesto.

Mitja Gialuz, predsednik kluba organizatorja Società Velica di Barcola e Grignano, ocenjuje, da je v nedeljo v Tržaškem zalivu jadralo približno 25.000 zaljubljencev v morje. Še posebej se je zahvalil medijem, predvsem nacionalni televizijski in radijski hiši RAI, ki je letos regati namenila veliko prostora, in to tako v športnih kot tudi kulturnih programih ter oddajah o morju. “Letošnje regate se bomo spominjali kot ene najlepših doslej,” je prepričan Gialuz, ki uspeh 48. Barkolane pripisuje predvsem idealni burji, ki je zmagovalno jadrnico Alfa Romeo čez ciljno črto ponesla v rekordnem času 59 minut in 59 sekund. S tem se je zaključila desetdnevna prireditev z ogromno spremljevalnimi dogodki in veliko obiskovalci ter sodelujočimi tako na kopnem kot na morju.

Največji slovenski jadrnici Maxi Jeno in Adriatic Europo že to soboto čaka nov nastop na regati Venice Hospitality Challenge v Benetkah, kamor ju bo spremljal tudi koprski župan Boris Popovič v okviru projekta Capovizija.

ALJA GOBEC TASI


Najbolj brano