Najboljši je Izolan Daniel Cante

Daniel Cante iz Jadralnega kluba Izola je zmagovalec odprtega državnega prvenstva razreda optimist, ki je minuli konec tedna potekalo v Portorožu. Z udeležbo so bili organizatorji iz Jadralnega kluba Pirat zelo zadovoljni, saj so gostili kar 170 jadralcev. Več kot sto je bilo tujcev, večinoma Italijanov, Avstrijcev in Hrvatov.

Daniel Cante Foto: Stefano Lusa
Daniel Cante Foto: Stefano Lusa

PORTOROŽ > “Državnega prvenstva se je udeležilo več Italijanov kot Slovencev. Očitno smo postali garancija za dobro organizirano regato,” je ponosen predsednik JK Pirat Marjan Matevljič. “Vsem udeležencem smo omogočili predvsem izvrstno jadranje, seveda pa tudi kakšna zakuska in druženje na takšnih prireditvah ne smejo manjkati. Približno petdeset ljudi iz kluba je pomagalo pri izpeljavi tega prvenstva,” je dodala vodja regatnega odbora Vera Maraspin Čarman.

Kljub slabi vremenski, predvsem vetrovni napovedi je prizadevnim organizatorjem že v petek uspelo izpeljati tri plove, tako da je bil tekmovalni spored regularen že po prvem dnevu. V sončnem vremenu so dolgo čakali na veter, ko pa je regatni odbor jadralce že poslal na kopno, je okoli druge ure nato vendarle zapihal maestral tik ob obrežju, tako da so petkovo tekmovanje izpeljali kar pred skladiščem soli na Bernardinu. V soboto je bilo z vetrom manj težav, in tudi v nedeljo so uspeli izpeljati po dva plova v zlati in srebrni skupini.

“Tekmovalci so bili razdeljeni v dve floti. Veliko je začetnikov, ki jih izkušeni jadralci pogosto izigrajo, tako da jih 'zapeljejo' prek startne linije, zato smo večkrat ponavljali starte. Sicer pa večjih težav ni bilo,” je pojasnil vodja tekmovanj na morju Miro Čarman.

Daniel Cante je bil na tem prvenstvu skorajda brez konkurence, saj je vodil od prvega dne. Tako je ponovno dokazal, da je trenutno najboljši jadralec tega razreda pri nas. V skupni razvrstitvi sta se na drugo in tretjo mesto uvrstila Italijana Massimiliano Antonazzi (Adriaco) in Alessio Castellan (CDV Muggia). V razvrstitvi državnega prvenstva si je drugo mesto prijadral član JK Pirat Gašper Strahovnik; v skupni razvrstitvi je bil šesti. Sedmi v skupni in tretji v razvrstitvi DP pa je bil Martin Fras iz JK Izola.

Med jadralkami je zmagala Špela Hajdinjak (Burja) pred Aljo Petrič (JK Jadro) in Celestino Sabadin (JK Pirat), v kadetski razvrstitvi pa je bil vrstni red naslednji: 1. Luka Zabukovec (JK Jadro), 2. Toni Benčič (JK Pirat), 3. Benjamin Aganovic (Burja); kadetinje - 1. Alja Petrič, 2. Katja Filipič (obe JK Jadro), 3. Alenka Valenčič (Burja).

ALJA GOBEC TASI


Najbolj brano