Sprejem srebrnega Žbogarja v Izoli (foto)

Tako goreče kot znajo le oni, so Izolani pozdravili svojega šampiona, jadralca Vasilija Žbogarja, ki je iz Ria de Janeira domov prinesel srebrno olimpijsko medaljo. V popoldanski sopari so pot in solze tekli v potokih; vse mesto je bilo na nogah. Ali kot je rekel hrvaški tenisač Goran Ivanišević, ko so mu v Splitu pripravili sprejem po osvojenem wimbledonskem naslovu: “Samo mrtvi niso prišli!”

Jadralca Vasilija Žbogarja je ob prihodu v domačo Izolo 
pričakala množica prijateljev, navijačev in drugih, ki so želeli 
izreči dobrodošlico srebrnemu z olimpijskih iger v Riu. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Jadralca Vasilija Žbogarja je ob prihodu v domačo Izolo pričakala množica prijateljev, navijačev in drugih, ki so želeli izreči dobrodošlico srebrnemu z olimpijskih iger v Riu. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > Najbolj navdušeni navijači, predvsem Ribari, pa ljudje na motorjih in kolesih, so Vasilija Žbogarja ter njegovega brata in trenerja Jureta Žbogarja pričakali že na vhodu v mesto; promet v Izoli je za nekaj časa povsem obstal. Brata sta se pripeljala v avtomobilu z odprto streho, z dvignjenimi rokami, opremljena z zastavami in navijaškimi rekviziti. A so Vasilija takoj ob prvem stiku s someščani oblile solze, tako kot v Riu de Janeiru, potem ko je osvojil srebrno medaljo.

Soparno ozračje je bilo nabito s čustvi, povorka avtomobilov - v drugem avtomobilu so srebrnega jadralca spremljali vsi preostali člani njegove družine, vključno s triletnim sinom Talinom, ki je bil zaradi bučnega sprejema videti nekoliko zaskrbljen - pa je krenila proti središču mesta ter po neskončnih objemih, čestitkah in navijaških vzklikih po dobri uri prispela na Veliki trg, kjer je na koncertnem odru najprej Rudi Bučar zapel nekaj izolskih himen.

Uradni del prireditve je minil ob velikem navdušenju množice, ki je vzklikala svojemu junaku, tako da so slavnostni govorci, med njimi izolski župan Igor Kolenc, predsednica izolske Športne zveze Alenka Šarkanj, Vasilijev oče Stanislav Žbogar v imenu Jadralne zveze Slovenije in sam predsednik republike Borut Pahor precej skrajšali svoje govore. Čas je bil za vsesplošno rajanje.

“Hvala vam, hvala, hvala, hvala!” je Vasilij zaklical Izolanom in se spomnil prihoda domov pred štirimi leti, po olimpijskih igrah v Londonu, ko je osvojil šesto mesto. “Takrat ste mi vlili moči, da sem vztrajal do Ria. Resnično sem si želel te olimpijske medalje,” je priznal trenutno najslavnejši Izolan, ki se je posebej čustveno zahvalil Igorju Simčiču, lastniku jadrnice Esimit Europa 2, ki ga je med prvimi tudi finančno podprl na poti do Ria.

Največji zmagovalci pa so bili danes prav gotovo vsi Izolani, ki niso skrivali svojega ponosa in radosti ter s tem dokazali, da si kot pravi športni navdušenci novo olimpijsko medaljo tudi resnično zaslužijo.

ALJA GOBEC TASI


Najbolj brano