Žbogarju novo olimpijsko srebro

Sinoči, natanko ob 19. uri, 59 minut in 23 sekund, so si slovenski ljubitelji jadranja lahko oddahnili. Prav tedaj je Izolan Vasilij Žbogar prečkal ciljno črto regate za medalje razreda finn kot šesti in suvereno osvojil srebrno medaljo, svojo tretjo z olimpijskih iger.

 Foto: Stanko Gruden/Sta
Foto: Stanko Gruden/Sta

RIO DE JANEIRO > Na finalni regati je moral Vasilij Žbogar najbolj paziti na hrvaškega, ameriškega in švedskega jadralca, ki bi mu edini lahko teoretično še odvzeli srebrno medaljo. Izven vseh kombinacij je bil le Britanec Giles Scott, ki si je že zagotovil zlato medaljo. Prav vsi jadralci flote finn pa bi v primeru zelo visoke uvrstitve in ugodnega razporeda v finalni regati še lahko posegli vsaj po bronasti medalji.

Boj je bil temu primerno srdit že od samega začetka, ko je po desni strani regatnega polja silovito potegnil Američan, Novozelandec pa je del flote odpeljal na levo stran. V prednosti je bil desni pol, zato je leva skupina prečkala regatno polje. Vodstvo sta prevzela Avstralec in Novozelandec, vendar ju je Američan kmalu spet prehitel. Vrstni red na prvi boji: ZDA, Brazilija, Avstralija, Velika Britanija, Nova Zelandija, Švedska, Hrvaška in Slovenija na osmem mestu.

“Vesel sem, da je vsega konec. Za menoj je izredno naporen teden. V cilju sem najprej pomislil na družino, ki me ves čas podpira na moji športni poti. Vesel sem, da se zdaj vsi veselijo. Lahko pa še rečem, da sem srebrno kolajno dobil bolj na treningih v zadnjih letih kot pa tu na regatnem polju,” je po uspehu v Riu najprej povedal Vasilij Žbogar.

Ob takem razpletu je Žbogar še vedno držal v rokah srebrno medaljo, Američanu pa se je tveganje izplačalo in je poskočil na skupno tretje mesto. Veter na notorično nepredvidljivem regatnem polju Pão de Açucar je pihal z jugozahodne smeri, z močjo desetih vozlov.

Po prvem krogu je bil Američan še vedno v vodstvu, sledili so mu Britanec, Brazilec, Novozelandec, Avstralec in Žbogar na šestem mestu, medtem ko sta bila njegova neposredna konkurenta za medaljo, Šved in Hrvat, povsem na repu.

Vrstni red se ni bistveno spremenil vse do konca. Vasilij je zadržal šesto mesto, in slovensko slavje se je lahko začelo.

Končni vrstni red olimpijske regate razreda finn: 1. Giles Scott (Velika Britanija) 36, 2. Vasilij Žbogar (Slovenija) 68, 3. Caleb Paine (ZDA) 76, 4. Jorge Zarif (Brazilija) 87, 5. Ivan Kljaković Gašpić (Hrvaška) 89, 6. Max Salminen (Švedska) 90, 7. Josh Junior (Nova Zelandija) 92, 8. Jake Lilley (Avstralija) 97, 9. Facundo Olezza (Argentina) 101, 10. Pieter-Jan Postma (Nizozemska) 105.

ALJA GOBEC TASI


Najbolj brano