V Podbrdu so praznovali 110 let organiziranega gasilstva

Prostovoljno gasilsko društvo Podbrdo, ki deluje na območju KS Podbrdo, Stržišče in Hudajužna–Obloke, je praznovalo 110-letnico.

Praznični dan seveda ni minil brez svečanega mimohoda 
gasilcev in gasilk.    Foto: Cveto Zgaga
Praznični dan seveda ni minil brez svečanega mimohoda gasilcev in gasilk.  Foto: Cveto Zgaga

PODBRDO > Leta 1906, ko je društvo nastalo, se je tudi začelo organizirano gasilstvo v Baški grapi in je tesno povezano z odprtjem bohinjske proge. Z odškodnino za parcele so zgradili za tiste čase moderen vodovod z osmimi hidranti, lesen gasilski dom s stolpom in kupili ročne prenosne brizgalne. Gasilce je organiziral prvi poveljnik Lenart Bizjak - Štefanov. Italijanska okupacija je društvene aktivnosti zatrla, a so jih takoj po vojni oživili. Leta 1956 je društvo dobilo prvo vozilo, danes pa razpolaga s sodobnimi, ki so prilagojena strmemu in razgibanemu okolišu. Leta 1962 so dobili tudi sodoben gasilski dom s stolpom. Od sredine šestdesetih let veliko časa namenijo spravilu od domačinov podarjenega lesa, zavzeto delo pa spremlja tudi kontinuirano izobraževanje članov in članic, tudi najmlajših, ki zasedajo najvišja mesta na tekmovanjih.

Odgovorno in požrtvovalno se odzivajo na klice ob požarih, naravnih, prometnih in drugih nesrečah, osem članov pa deluje v ekipi prve pomoči, tako da se PGD razvija tudi v splošno reševalno službo.

PGD Podbrdo je zraslo v gonilno silo in nepogrešljiv člen v njihovem življenju, poudarjajo tudi krajani, ki se na gasilce in gasilke vedno lahko zanesejo.

110. obletnico ustanovitve so počastili s parado s svečanim mimohodom gasilcev, obnovljene ročne črpalke iz leta 1906 in vozil domačih, sosednjih in prijateljskih društev s pihalnim orkestrom Alples iz Železnikov na čelu. Na slavnostni prireditvi so po petdesetih letih razvili nov društveni prapor, skrbno pričevanje enajst desetletij dolge poti pa je društvo opisalo in izdalo v kroniki.

Na praznični dan so člani in podporniki prejeli številna priznanja in spominske plakete. Gasilska zveza Slovenije je podelila odlikovanje I. stopnje Branku Trojerju, priznanje I. stopnje Jaki Bizjaku, priznanje II. stopnje Nejcu Panjtarju in spominsko plaketo društvu. Program so s pesmimi in recitacijami všečno prepletli učenci OŠ Simona Kosa Podbrdo, z besedo pa Miranda Bratkić.

OZ


Najbolj brano