Ni Beljavskega, bo pa Bodiroga

Danes ob 16.30 se bo z uradno otvoritvijo v veliki dvorani Mestne občine Nova Gorica pričel že 21. Hitov šahovski odprti turnir s pestro mednarodno udeležbo.

Aleksander Beljavski žal ne bo branil lanske zmage na 
novogoriškem turnirju.  Foto: Leo Caharija
Aleksander Beljavski žal ne bo branil lanske zmage na novogoriškem turnirju.  Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Šahovska tradicija v mestu vrtnic se torej nadaljuje. Če je bilo lani po zaključku jubilejne izvedbe turnirja pri organizatorjih še nekaj pomislekov, kako in ali sploh nadaljevati z dogodkom, ki si je v preteklih letih utrdil status v šahovskih krogih, so se ti kmalu razblinili. Družba Hit in novogoriška občina turnirju še naprej stojita ob strani in ob podpori drugih pokroviteljev so v domačem šahovskem klubu Nova Gorica spet vpeli vse sile v izpeljavo načrtovanega turnirja, ki se po desetletju vrača v veliko dvorano Mestne občine, kjer se do četrtka obeta živahen šahovski utrip.

Razpored turnirja - danes 1. krog, ob 17. uri; jutri, 2. in 3. krog, ob 10. in 17. uri; nedelja, 4. in 5. krog, ob 10. in 17. uri; ponedeljek, 6. krog, ob 17. uri;torek, 7. krog, ob 17. uri; sreda, 8. krog, ob 17. uri; četrtek, 9. krog, ob 15. uri.

Igralni koledar oziroma tekmovalni ustroj nista doživela sprememb. Šahisti bodo odigrali devet krogov po švicarskem sistemu. Kot je že običajno, jih v soboto in nedeljo čaka dvojni spored, po katerem bo že bolj jasno, kdo se bo potegoval za vrh lestvice oziroma glavni del nagradnega sklada, vrednega 6000 evrov. Favoriti so seveda velemojstri. Do včeraj se je prijavila šesterica igralcev z najvišjim šahovskim nazivom. Najboljši rating (2612 točk) ima Madžar Tamas Banusz. Za razliko od njegovega rojaka, Lazsla Gonde in Rusa Vladimirja Epišina, ki se prav tako ponašata z velemojstrskim nazivom, bo na novogoriškem turnirju nastopil prvič. Povratnik je črnogorski velemojster Dragiša Blagojević. Tako kot lani bo na turnirju sodelovala tudi njegova hčerka Tijana Blagojević, ki ima najvišji rating (2253) v ženski konkurenci.

Stari znanec turnirja je edini slovenski velemojster Marko Tratar, ki je leta 2013 v Novi Gorici že osvojil drugo mesto. Škoda, da lanske zmage ne bo branil Aleksander Beljavski. Sloviti Ukrajinec s slovenskim potnim listom je zaradi bolezni udeležbo zadnji hip odpovedal. Službene in druge obveznosti pa so preprečile nastop tudi najboljšim domačim oziroma primorskim šahistom, kot so Jure Borišek, Jure Škoberne, Jana Krivec in Ana Srebrnič, ki so prav na novogoriškem turnirju osvajali velemojstrske bale. Zaradi podobnih razlogov bosta manjkala tudi člana novogoriškega kluba Marko Srebrnič in Dean Miletič, ki sta že imela vidni vlogi na domači prireditvi. Po lanski enkratni vrnitvi pa tokrat na novogoriškem turnirju ne bo niti Kiti Grosar. Kljub manjkajočim bo zasedba raznolika. Ob petih velemojstrih bo kakovostno širino turnirju dal tudi srednji šahovski razred oziroma mednarodni mojstri, ki lahko mešajo štrene pri vrhu.

Na A turnirju je prijavljenih 92 šahistov iz 13 držav, med njimi sta tudi predstavnika iz Indije. Pozornost vzbuja ime srbskega mojstra Predraga Bodiroge, ki je v sorodstvu z nekdanjim košarkarskim asom Dejanom Bodirogo. Med šahistkami bo pod drobnogledom Laura Unuk, ki je leta 2014 osvojila naslov svetovne prvakinje med dekleti do 16 leta.

Ker je Hitov turnir hkrati kvalifikacijski za nastop na ženskem državnem prvenstvu, bo zanimivo videti kaj lahko v zahtevni konkurenci opravi njena vrstnica iz Šahovskega kluba Postojna Ivana Hreščak. Precej več izkušenj tudi z novogoriškim turnirjem pa imata Valter Pregarac (ŠD Piran) in zlasti Vojko Srebrnič (ŠK Nova Gorica). B turnir pa bo, kot je že navada, namenjen najmlajšim šahistom.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano