Podhod po slavnem jamarju

Potem ko so v Divači zaključili z obnovo železniške postaje in razširitvijo tirov ter ob tem zgradili dva podhoda pod železniško progo, se pripravljajo še na gradnjo tretjega. Ta bo povezal južni in severni del naselja oziroma ulico Gregorja Žiberne z Vojkovo ulico. Tudi zato so ga krajani poimenovali po slavnem divaškem jamarju Gregorju Žiberni. Nared bo predvidoma do konca leta.

Na tem delu železniških tirov v Divači bodo do konca leta zgradili podhod, s katerim bodo 
povezali severni  in južni del naselja in tako med drugim obiskovalcem omogočili krajšo pot do 
Divaške jame. Podhod so krajani poimenovali po jamarju Gregorju Žiberni.   Foto: Lea Kalc Furlanič
Na tem delu železniških tirov v Divači bodo do konca leta zgradili podhod, s katerim bodo povezali severni in južni del naselja in tako med drugim obiskovalcem omogočili krajšo pot do Divaške jame. Podhod so krajani poimenovali po jamarju Gregorju Žiberni.  Foto: Lea Kalc Furlanič

DIVAČA > Tretji železniški podhod v Divači ne bodo gradili v sklopu obnove in širitve železniške postaje, za katero je država dobila večino evropskega denarja, ampak se je naložbe na pobudo skupine Divačanov in občine lotilo ministrstvo za infrastrukturo. Tako bo tretji podhod omogočil prehod iz Ulice Gregorja Žiberne na severni strani v Vojkovo ali Ulico Bogomirja Magajne na južni strani železnice oziroma naselja.

“Občina pri tem projektu sodeluje le tako, da je podpisala pogodbo z izvajalcem del, za katerega je bilo pred časom objavljeno javno naročilo; poleg tega bomo uredili še pločnik in del kanalizacijskega omrežja ter preplastili cesto na spodnjem delu Divače, ob blokih,” je povedala županja Alenka Štrucl Dovgan.

Tudi krajša pot do Divaške jame

Ker bo podhod pešcem in kolesarjem omogočal varen in mnogo krajši prehod iz severnega v južni del Divače in bo zato ta del naselja lahko zaživel, so se na občini odločili odstraniti nelegalno barakarsko naselje ob blokih na Vojkovi ulici in tam urediti povezovalno sprehajalno pot. Ta bo tako lahko iz središča Divače vodila tudi do Divaške jame, za kar so prej morali obiskovalci narediti obhod po dolgi cesti proti Lokvi.

785.000 evrov bo stal tretji železniški podhod v Divači. Prva dva sta bila še dražja: eden je stal 900.000 evrov, drugi pa kar 1,43 milijona evrov.

Lokacijo Žibernovega podhoda so že označili, te dni so začeli s pripravljalnimi deli na levi strani proge (v smeri proti Lokvi). Najprej bodo gradili na tej strani, nato pa še na desni. Podhod ne bo tako glamurozen kot druga dva, saj v njem niso predvideli dvigal in vmesnih izhodov. Na obeh straneh pa bo klančina.

Železniški promet med izvajanjem del, ki jih bo nadzorovalo podjetje SŽ-Infrastruktura, ne bo oviran, zagotavljajo na odgovornem ministrstvu. Vlaki bodo mimo gradbišča vozili počasneje in pod nadzorom omenjenega podjetja.

Zgrajen še letos

Izkopani material bodo uporabili na gradbišču oziroma v bližini za zasip podhoda pod stopniščem in za dostopno cesto. Ob pripravah zemljišča na gradnjo podhoda se je ponovila zgodba z odstranitvijo tehnične dediščine - pred dvema letoma so porušili kamniti vodni stolp nasproti železniške postaje, tokrat pa kretniško postavljalnico.

Vrednost naložbe je 785.000 evrov, izvajalec del je skupina gradbenih podjetij, med njimi Godina gradbeništvo, CVP inženiring in Promico, podizvajalca pa sta italijansko podjetje I.C.E.S. ter Projektivni atelje-NG.

Postopek javnega naročila se je zavlekel, ker je eden od ponudnikov zahteval revizijo postopka. Kljub temu naj bi bil tretji divaški podhod predvidoma zgrajen še letos.

LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano