Februarja denar za delavce Delmarja

Nekdanji delavci Delmarja, ki je v stečaju od septembra leta 2014, bodo kmalu dobili še del poplačila. Stečajni upravitelj jim bo februarja izplačal drugih 30 odstotkov prednostnih terjatev.

V stečajni masi ni glavna stavbe Delmarje, saj je v lasti družbe 
Finor Leasing, ki je v stečajnem postopku za Delmar prijavil 
za 2,8 milijona evrov terjatev.    Foto: Tomaž Primožič/Fpa
V stečajni masi ni glavna stavbe Delmarje, saj je v lasti družbe Finor Leasing, ki je v stečajnem postopku za Delmar prijavil za 2,8 milijona evrov terjatev.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > Nekdanji zaposleni, skupaj jih je približno sto, so drugi del poplačila že nestrpno čakali. Oktobra lani, dobro leto po stečaju, so dobili prvih 30 odstotkov poplačila, kar je pomenilo dobrih 186.000 evrov, kmalu pa lahko pričakujejo še novih 30 odstotkov.

Sprva je sicer kazalo, da bodo delavci drugi del poplačila prejeli že konec decembra, a zdaj se je izkazalo, da izplačila gotovo ne bo pred februarjem. “Treba je pripraviti še končni načrt, ki mu sledi sklep o razdelitvi ter pravnomočnost,” pravi stečajni upravitelj Andrej Marinc. Glede na razmere, ki trenutno kažejo dobro, ocenjuje, da bodo nekdanji zaposleni dobili plačane svoje prednostne terjatve skoraj v celoti.

V Obalnem sindikatu trgovine pa gledajo že naprej, proti novem oziroma zadnjem obroku poplačila.

“Pričakujemo, da bodo prednostni upniki poplačani v celoti še pred poletjem, saj stroški stečajnega postopka že presegajo 120.000 evrov, za kolikor je posledično manjša stečajna masa,” pravi Damjan Volf, izvršni sekretar OSO-KS 90.

Delavci so v stečajnem postopku skupaj prijavili za 622.000 evrov terjatev. Gre predvsem za neplačane odpravnine, regrese za letni dopust, pri nekaterih pa tudi neizplačane plače. Podjetje posameznim delavcem dolguje od nekaj tisoč do deset tisoč evrov. Najvišja je terjatev Iztoka Palčiča, zadnjega direktorja in solastnika Delmarja, pod katerim je podjetje po večletnem poslovanju z izgubo dokončno propadlo; prijavil je skoraj 35.000 evrov. Zneski, ki jih bodo februarja dobili, so seveda različni; segajo od 200 do dobrih 10.000 evrov. Delavci imajo tudi navadne terjatve, vendar so te zanemarljivo majhne v primerjavi s prednostnimi. Stečajni upravitelj je že unovčil večino premoženja propadlega podjetja. Največ težav mu povzroča prodajanje tehnologije Frigomar, zemljišč v Istri in poslovnega prostora v Novi Gorici.

V Obalnem sindikatu trgovine se zavzemajo tudi za tako spremembo insolvenčne zakonodaje, ki bi omogočila hitrejše poplačilo prednostnih terjatev delavcev.

SONJA RIBOLICA


Najbolj brano