V Izoli še brez novega proračuna

V izolski občini naj bi proračun za letošnje leto dobili šele prihodnji mesec. Zato je župan Igor Kolenc še pred iztekom lanskega leta sprejel sklep o začasnem financiranju občine. Sklep velja do konca marca.

Izolski župan Igor Kolenc Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Izolski župan Igor Kolenc Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > Začasno financiranje temelji na proračunu za lansko leto. V treh mesecih lahko občina porabi največ 3,8 milijona evrov. Skoraj toliko denarja naj bi tudi dobila - z (ne)davčnimi in kapitalskimi prihodki.

S prodajo zemljišč naj bi zbrali 1,13 milijona, z denarnimi kaznimi 36.859 evrov. Za naložbe naj bi porabili 612.919 evrov in za plače zaposlenih 381.515 evrov. Dolg občine naj bi odplačali v višini 230.524 evrov.

V obdobju začasnega financiranja so finančno omejeni tudi neposredni porabniki proračuna, kot so vrtci, šole, mestna knjižnica, Center za kulturo, šport in prireditve. Porabiti smejo največ toliko, kolikor so lani v tem obdobju, in za enake namene. Kdaj bodo torej v Izoli dobili nov proračun? “Najbrž februarja, čeprav se nanj pripravljamo vse od poletja,” je nedavno pojasnil Igor Kolenc in dodal, da se je tako odločil zaradi kriznih časov ter številnih sprememb, tudi zakonodaje.

Pričakovati je, da bo proračun za 2016 skromnejši od dosedanjih, ki so presegali 20 milijonov. Kolenc je namreč napovedal, da bodo upoštevali predvsem “prave” prihodke občine, ki znašajo približno 15 milijonov evrov, in njene neodložljive finančne obveznosti. MC


Najbolj brano