Slovenija zaradi nedobavljene elektrike Hrvaški plačala 42 milijonov evrov

Slovenija je hrvaški družbi Hrvatska elektroprivreda (HEP) že plačala 42 milijonov evrov za nedobavljeno električno energijo iz Nuklearne elektrarne Krško (Nek) v obdobju od 1. julija 2002 do 18. aprila 2003. Država želi del odškodnine, o kateri je ta mesec razsodilo arbitražno sodišče iz Washingtona, izterjati od elektropodjetij.

Slovenija je hrvaški družbi Hrvatska elektroprivreda (HEP) že 
plačala 42 milijonov evrov za nedobavljeno električno energijo iz Nuklearne elektrarne Krško (Nek) v obdobju od 1. julija 
2002 do 18. aprila 2003. Foto: Martin Kerin
Slovenija je hrvaški družbi Hrvatska elektroprivreda (HEP) že plačala 42 milijonov evrov za nedobavljeno električno energijo iz Nuklearne elektrarne Krško (Nek) v obdobju od 1. julija 2002 do 18. aprila 2003. Foto: Martin Kerin

LJUBLJANA > Kot so za STA pojasnili na finančnem ministrstvu, so plačilo hitro izvedli iz več razlogov. Prvi je ta, da se je arbitražni spor vlekel deset let, dosojena odškodnina pa se obrestuje, zato je bilo izplačilo smiselno izvesti hitro in s tem preprečiti nadaljnje seštevanje obresti.

Sredstva so delno zagotovili s proračunskih postavk ministrstva za infrastrukturo, preostanek pa s prerazporeditvijo neporabljenih proračunskih sredstev ostalih uporabnikov proračuna ob koncu leta.

Država bo vzpostavila tudi regresni zahtevek do slovenskih elektropodjetij, ki so imela v obdobju, na katerega se nanaša arbitražna razsodba, ekonomske koristi od prodaje elektrike, proizvedene v Neku, in ekonomske koristi iz naslova obračuna finančnih neravnovesij med Slovenijo in Hrvaško v času sklepanja meddržavne pogodbe o ureditvi statusnih in drugih pravnih razmerij, povezanih z vlaganjem v Nek, njegovim izkoriščanjem in razgradnjo.

Vlada je na sredini dopisni seji ministrstvoma za finance in infrastrukturo zato že naložila, naj do 29. februarja izvedeta vse potrebne ukrepe za povračilo plačanega zneska od elektropodjetij.

Nasprotovanje temu bo, kot kaže, veliko. Časnik Dnevnik danes poroča, da podjetja ne želijo niti slišati o tem, da bi namesto države prispevala 26 milijonov evrov. “Z obdobjem, na katerega se nanaša predmet arbitraže, Eles ni imel nič. Res je, da je Eles Gen prevzemal slovenski del električne energije, a količine, na katere se nanaša arbitraža, je prodajal Holding Slovenske elektrarne,” je poudaril generalni direktor Elesa Aleksander Mervar.

Dodal je, da se Eles od leta 2001 sploh ni ukvarjal s prodajo elektrike, saj so ga preoblikovali v sistemskega operaterja, ki je zadolžen le za upravljanje prenosnega omrežja. “Ves denar, ki smo ga prejeli od nuklearke, pa smo vložili v dokapitalizacijo Eles Gena,” je po poročanju časnika še dejal Mervar.

Na Holdingu Slovenske elektrarne odločitve vlade niso komentirali, Dnevnik pa je neuradno izvedel, da utegnejo regresnemu zahtevku ugovarjati.

HEP je arbitražni postopek zoper Slovenijo zaradi nedobavljene elektrike sprožil na Mednarodnem centru za reševanje investicijskih sporov v Washingtonu novembra 2005.

Tribunal je junija 2009 odločil v korist Hrvaške, nato pa je potekalo pravdanje glede odškodnine. Decembra letos je tribunal odločil, da mora Slovenija HEP zaradi kršitve dogovora plačati 19,987 milijona evrov. Poleg tega je morala povrniti tudi obresti od 1. julija 2002 do dneva poplačila, in sicer polletno po obrestni meri Euribor + dva odstotka.

Hkrati je morala Slovenija plačati stroške postopka v višini 10 milijonov dolarjev s pripadajočimi obresti od dneva izdaje odločbe, torej 17. decembra, do dneva plačila, ravno tako polletno po obrestni meri Euribor + dva odstotka.

Slovenija in Hrvaška sta meddržavno pogodbo o Neku podpisali 19. decembra 2001 in naj bi začela veljati s 1. julijem 2002. Hrvaška je pogodbo ratificirala 3. julija 2002, medtem ko je Slovenija v dogovorjenem času zaradi ustavne presoje ni. Ravno to je 'krivo' za nedobavo električne energije.

Do uveljavitve meddržavne pogodbe je prišlo šele z 11. marcem 2003. Slovenija se je nato s hrvaško stranjo sporazumno dogovorila o ponovni dobavi elektrike, in sicer z 19. aprilom 2003.

Električno energijo, ki bi sicer pripadla Hrvaški, je odkupil takratni Eles Gen in jo posredovali naprej Holdingu Slovenske elektrarne, je ob objavi odločitve o višini odškodnine na Odmevih Televizije Slovenije pojasnil prvi mož Gen-I Robert Golob. Po njegovi oceni je prišlo do določenih dobičkov, ki so ostali v Sloveniji, a je teh do 10 milijonov evrov.

STA


Najbolj brano