Najbolj priljubljen voditelj je Obama

Na vrh lestvice naklonjenosti svetovnim voditeljem v letu 2015 se je zavihtel ameriški predsednik Barack Obama. Skupaj z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom sta značilno bolj prepoznavna od ostalih v deseterici. V Sloveniji sta bila v raziskavo vključena še predsednik Borut Pahor in premier Miro Cerar, pri čemer je prvi povedel pred Obamo.

Barack Obama je najbolj priljubljen voditelj na svetu.
Barack Obama je najbolj priljubljen voditelj na svetu. 

LJUBLJANA > Raziskava svetovnega združenja WIN/Gallup International, ki jo je v Sloveniji letos prvič izvedel Inštitut za raziskovanje trga in medijev, Mediana, je pokazala, da so v Sloveniji najbolj naklonjeni Borutu Pahorju (53 odstotkov), na drugem mestu pa Baracku Obami s 44 odstotki podpore med vprašanimi.

Tretje mesto je na slovenski lestvici naklonjenosti svetovnim voditeljem zasedel Miro Cerar z 42 odstotki, četrto in peto mesto pa sta zasedla nemška kanclerka Angela Merkel z 39 odstotki ter britanski premier David Cameron s 30 odstotki. Vladimirju Putinu je v Sloveniji naklonjenih 27 odstotkov vprašanih.

Obami v ZDA priljubljenost pada

Na svetovni ravni ostaja najbolj priljubljen Obama, ki mu je sicer priljubljenost v ZDA v zadnjih letih upadla. Po drugi strani je Putin najbolj cenjen na domačih tleh, na svetovni ravni pa je njegov ugled šibkejši, med drugim ugotavlja raziskava.

Obami je naklonjenih 59 odstotkov vprašanih iz 65 držav sveta, 29 odstotkov pa ne. Putin pa kljub nedavni potrditvi nadaljevanja boja proti Islamski državi v Siriji deli javnost, saj mu je tretjina (33 odstotkov) naklonjena, 43 odstotkov anketiranih pa ne.

Obama je posebej cenjen v Južni Aziji, EU, Latinski Ameriki, Podsaharski Afriki in Vzhodni Aziji, medtem ko mu je v državah severne Afrike in Bližnjega vzhoda naklonjenost strmo padla. Po drugi strani so ruskemu predsedniku najbolj naklonjeni v državah nekdanje Sovjetske zveze, značilno bolj nenaklonjeni pa v EU in Severni Ameriki.

Merklova na drugem mestu na svetu

Druga najbolj priljubljena svetovna voditeljica je postala Merklova, saj ji je naklonjenih 42 odstotkov vprašanih. Videti je, da s svojo priljubljenostjo združuje tako Zahodno kot Vzhodno Evropo, saj ji je naklonjenih 48 oziroma 49 odstotkov tamkajšnjih prebivalcev. Tretji na lestvici je Cameron s 37 odstotki podpore, pri čemer je najbolj cenjen v Južni Aziji in Severni Ameriki.

Med deseterico na lestvico naklonjenosti uvrščenih voditeljev so poleg Obame, Merklove, Camerona in Putina še francoski predsednik Francois Hollande ter njegov kitajski kolega Xi Jinping, indijski premier Narendra Modi, brazilska predsednica Dilma Rousseff, iranski predsednik Hasan Rouhani ter kralj Savdske Arabije Salman bin Abdulaziz Al Saud.

Raziskava ob koncu leta (End of Year Survey) svetovnega združenja WIN/Gallup International je od leta 1977 vsakoletna tradicija, letos pa so jo izvedli v 68 državah po svetu. Regionalno in svetovno povprečje je bilo izračunano na podlagi podatkov iz 65 držav, vsaka država pa je prejela enakovredno utež ne glede na velikost države.

Anketiranih je bilo skoraj 64.000 oseb po vsem svetu. V vsaki državi je sodeloval reprezentativen vzorec približno 1000 moških in žensk, zbiranje podatkov pa je potekalo med septembrom in decembrom 2015, so sporočili iz Mediane. STA


Najbolj brano