Gianni Gavioli: Imel sem popolno svobodo

Praznovanja 20. rojstnega dneva kultnega izolskega kluba Ambasada Gavioli, ki so ga organizatorji danes popoldne začeli z dnevom odprtih vrat in ga bodo nadaljevali z žurom do zgodnjih jutranjih ur z glavno zvezdo večera Umka, se je udeležil tudi njen stvaritelj, arhitekt Gianni Gavioli, po katerem je klub tudi dobil ime. “Še danes, po tolikih letih, ko vstopim v ta prostor me prevzamejo številna čustva,” je dejal svetovno znani arhitekt, ki je med drugim zakrivil vrsto arhitekturnih podob različnih klubov po svetu, največ pa v rodni Italiji.

Gianni Gavioli je povedal, da Ambasada Gavioli sodi med 
njegovih štiri do pet najpomembnejših življenjskih del. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Gianni Gavioli je povedal, da Ambasada Gavioli sodi med njegovih štiri do pet najpomembnejših življenjskih del. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

IZOLA > V kratkem pogovoru za Primorske novice je Gianni Gavioli povedal, da Ambasada Gavioli sodi med njegovih štiri do pet najpomembnejših življenjskih del. Gavioli je že konec 80. letih s svojimi arhitekturnimi zasnovami zaznamoval vrsto kultnih italijanskih diskotek na severu Italije, najbolj znana je Pineta di Milano Marittima.

Leta 1994, ko se je začela pisati zgodovina najpomembnejšega slovenskega hrama elektronske glasbe, je Gavioli svoje izkušnje prenesel v Ambasado Gavioli. V Izoli pa si je dal še posebej duška. “Pri naročnikih v Izoli, ki so me sprejeli odprtih rok in mi razkazali številne lepote Slovenije, še posebej Istre, so mi dali popolno svobodo pri oblikovanju prostora. V življenju sem morda imel pet ali šest naročil, pri katerih sem imel popolno svobodo, Ambasada Gavioli je bila ena od teh,” je obujal spomine Gavioli. “Tudi po 20 letih gre za ambasado, ali bolje rečeno katedralo, ki je zelo dobro vzdrževana. Tu gre seveda velika zahvala upravljalcem, da so to podobo negovali skozi vsa ta leta,” dodaja Gavioli, ki je še vedno aktiven na področju arhitekture. Pred dnevi sta se s partnerko Eleonoro, ki je pobarvala skorajda vso notranjost izolske diskoteke, vrnila iz Litve, veliko dela pa imata predvsem na jugu Italije v Salentu, kjer je zelo živahna klubska scena.

Dodal je še, da se zelo rad vrača v slovensko Istro, udeležil pa se bo tudi večerne zabave.

Poleg Umka bodo za mešalni pult stopili še Sputnik, Lemon, Psiho in Paolo Barbato.

BILJANA PAVLOVIĆ


Najbolj brano