Agatha Ruiz de la Prada v Izoli

Minuli konec tedna so v Miljah in v Izoli odprli 4. bienale sodobnega nakita Filo rosso. Izola se je tako po zaslugi galerije Drat že drugič povezala z Miljami in s projektom, ki je v obe mesti pripeljal 80 avtorjev z vsega sveta. V žiriji je bila tudi znana španska modna oblikovalka Agatha Ruiz de la Prada, ki je bila hkrati botra te prireditve.

Agata Ruiz de la Prada z gostitelji bienala Filo rosso v Izoli (druga z desne). Foto: Občina Izola
Agata Ruiz de la Prada z gostitelji bienala Filo rosso v Izoli (druga z desne). Foto: Občina Izola

IZOLA, MILJE >Ugledna gostja je bila prvič v Sloveniji, nad sprejemom in še posebej nad mladimi glasbeniki, ki so nastopili v palači Besenghi, pa čisto očarana. “Sodelovala sem na veliko podobnih prireditvah, a nikoli doslej nisem doživela, da bi bil takšen dogodek v dveh državah oziroma dveh mestih hkrati. Filo rosso je krasna prireditev in zelo sem ponosna, da sem tukaj.”

Agatha Ruiz de la Prada je s projektom Filo rosso oziroma njegovo vodjo Isabello Bembo povezana že nekaj časa, saj sta skupaj organizirali odmevne razstave nakita v njenih butikih v Parizu, Madridu in Milanu. Zdaj ju čaka še predstavitev v New Yorku. Pri bienalu in sicer pri razstavah nakita ji je všeč osnovna zamisel, da ne gre za pretirano dragocene materiale.

“Moja življenjska obsesija je odnos med umetnostjo in modo. Ta bienale pa predstavlja prav povezavo med umetnostjo in nakitom. Umetniki s preprostimi materiali ustvarjajo male umetnine. To me zelo zanima kot ideja, veliko bolj kot visoka moda draguljarstva. Ta me nikoli ni posebej pritegnila.”

Obisk znane oblikovalke je v Izoli vzbudil precej zanimanja. Ker ljubi žive barve in kombinacije vseh vrst, kakršne so tudi njene kreacije, je ni mogoče zgrešiti. Reakcije ljudi na njeno pisano podobo komentira: “Ljudje me pogosto sprašujejo, zakaj zahajam v države nekdanjega vzhodnega bloka. Moj odgovor je, da menim, da ljudje, ki so bili dolgo v svetu brez barv, te potrebujejo. Zato zelo dobro sprejemajo moje kolekcije. Barve potrebujemo za življenje.”

Na vprašanje, ali je naklonjenost barvam stvar značaja, pa odvrne. “V modi mi je zelo všeč svoboda. Prepričana sem, da je bila vrsto let preveč stroga, kar zadeva zapovedi, kaj se sme nositi in česa ne. Barve, na primer! Preveč je bilo črne. Menim, da moramo biti veliko bolj ekološki, stvari, tudi oblačila, je treba ponositi. Nakup oblačila je uspešen, če ga oblečeš tisočkrat in ko na tebi razpade. Nasprotno je potrata in neuspeh, če si kupil nekaj, kar si oblekel samo enkrat ali dvakrat,” pravi. A prostodušno priznava, da tudi sama kdaj obstane pred polno omaro in ne ve, kaj obleči.

NEVA ZAJC


Najbolj brano