Župani iz treh držav enotni: Istra je ena in ne potrebuje žice

Župani celotne Istre - njenega slovenskega, hrvaškega in italijanskega dela - so enotni: bodeča žica v Istro ne sodi. Zbrani na mejnem prehodu Dragonja so pooblastili predsednika istrske županije Valterja Flega, da gre do slovenskega predsednika vlade in v njihovem skupnem imenu zahteva, da odstrani bodečo žico iz Istre.

Kolona županov pred mejnim prehodom Dragonja - skupaj  
proti bodeči žici Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Kolona županov pred mejnim prehodom Dragonja - skupaj proti bodeči žici Foto: Zdravko Primožič/Fpa

DRAGONJA > “Vsi razmišljamo povsem enako: žica ne bo rešila problema beguncev, povzročila bo lahko samo škodo gospodarstvu in turizmu. Nikakor ne bežimo od tega, da je treba zagotoviti varnost našim državljanom, a na drugačen način, ne z žico,” je poudaril Valter Flego. “Župani želimo pri Cerarju doseči, da se žica odstrani, ter da se potem vsi skupaj znova srečamo in pogovarjamo naprej,” je povzel. Flego pričakuje, da ga bo Miro Cerar sprejel, kdaj bo srečanje, pa še ni znano. “Za ljubezen sta potrebna dva. Ko me bo poklical,” je odvrnil na vztrajanje novinarjev.

Župani bodo za Cerarja izpilili še pisni apel za odstranitev bodeče žice z državne meje. “Zapisali smo med drugim, da v Istri živimo složno, da žice ne potrebujemo, da tudi Evropska unija poudarja prost pretok ljudi in dobrin, da se probleme rešuje na začetku in ne na meji med Slovenijo in Hrvaško,” je osnutek apela povzel Flego. Župani nočejo, da bi žica ogrozila dobrososedske odnose in gospodarske interese ter škodila ugledu Istre v svetu.

S tem, da jih zastopa Valter Flego s hrvaške Istre, želijo župani Miru Cerarju tudi simbolično sporočiti, da je Istra ena, je poudaril piranski župan Peter Bossman. “V turističnem združenju so mi povedali, da gostje že kličejo in sprašujejo, kaj se dogaja tukaj. December je in pričakujemo kar precej gostov. Če pridejo in vidijo žico, mislijo, da je tukaj izredno stanje,” je še povedal.

Koprski župan Boris Popovič je ponovil, da župani od Mira Cerarja niso dobili nobenih uradnih informacij, zakaj sploh žica. “A tako kot je zdaj videti, je žica noro, zavržno dejanje,” je dejal.

“Nobena evropska odločitev ne določa postavljanja bodeče žice. Mejo se da nadzirati na dosti bolj civilizirane načine,” pa je ocenil tržaški odbornik Roberto Treu, ki je zastopal občini Trst in Milje. Okrepljene prisotnosti italijanskih vojakov na meji s Slovenijo pa nikakor ne gre primerjati z postavljanjem bodeče žice, je še poudaril.

Več kot 15 županov in drugih predstavnikov istrskih lokalnih skupnosti iz treh dežel (Buj, Umaga, Buzeta, Kopra, Izole, Pirana, Grožnjana, Oprtalja, Hrpelj-Kozine, Ankarana, Trsta ...) se je danes sestalo na mejnem prehodu Dragonja, le kakih 100 metrov od bodeče žice, ki sega skoraj do mostu čez Dragonjo. Koliko žice so do zdaj vojaki potegnili v Istri, ni znano. Župani ocenjujejo, da približno štiri ali pet kilometrov, a je nočejo niti metra. KATJA GLEŠČIČ


Najbolj brano