Domači kakiji so kakovostni, uvožene obdelajo s plinom

Letošnja jesen je oranžna, če jo gre soditi po letini kakijev. Nasadi v okolici Strunjana, Sečovelj in drugod, kjer gojijo zlata jabolka, so tako bogato obloženi, da so drevesa podobna božičnim drevescem. V tem tednu je obiranje na vrhuncu, kakiji pa bodo v skladiščih počasi dozorevali vse do decembra. Praznik jim bodo pripravili prihodnji konec tedna v Strunjanu.

Silvano Knez (levo) in Gianfranco Giassi sta z letošnjo letino 
kakijev zelo zadovoljna.   Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Silvano Knez (levo) in Gianfranco Giassi sta z letošnjo letino kakijev zelo zadovoljna.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

STRUNJAN > Po lanski katastrofalni letini, ko je mlade nastavke plodov na drevesih kakijev najprej stolkla toča, škodovalo pa jim je tudi deževno poletje, se je narava letos oddolžila. Drevesa je močno obložila s kakiji, ki so povrh vsega še debeli.

V slovenski Istri gojijo kakije na približno 20 hektarjih nasadov; poleg Strunjana še v dolinah v okolici Sečovelj in Dragonje, v Vinjolah in Rižani. Še približno 20 hektarjev nasadov kakijev imajo tudi na Goriškem, gojiti pa so jih začeli tudi na Dolenjskem.

Pobrati je treba še trde kakije

“Kvaliteta je super,” sta v en glas zatrdila Gianfranco Giassi in Silvano Knez, gojitelja kakijev iz Strunjana, ko smo ju obiskali med obiranjem. “Kakijem bolj ustreza nekoliko suho vreme, sploh jeseni. Če dežuje, ko dozorevajo, so sadeži vodeni,” pojasnita.

Kakije obirajo v teh dneh; večino pridelka so že pobrali, sadeže pa v zabojčkih shranili v suh in hladen prostor, kjer bodo počasi dozorevali vse do decembra. Kakije je treba obrati, ko so še trdi in trpki, ne pa čakati, da dozorijo na drevesih. Pri tem velja opozorilo tistim, ki imajo kakije na svojih vrtovih, da je njihov les zelo krhek in se hitro zlomi, če plezamo po drevesu.

“Lani smo pobrali približno pet ton, letos jih bomo desetkrat toliko,” je z letino zelo zadovoljen Giassi, ki ima približno dva hektarja nasadov. Pri Knezu je letina bolj povprečna: “Na drevesih se še poznajo posledice lanske toče, ki je potolkla mlade veje, zato letos še niso rodile. Sem pa vseeno zadovoljen.”

Prihodnji konec tedna (od 13. do 15. novembra) bo v Strunjanu že 15 praznik kakijev. Vse tri dni bo zlata jabolka mogoče kupiti; gojitelji iz Strunjana jih največ prodajo prav na prazniku. Program bodo obogatili s predavanji o kakijih, razstavami, pohodi po krajinskem parku Strunjan ...

Španske kakije obdelajo s plinom

Oba kakije pridelujeta povsem ekološko, pridobila sta tudi certifikat, zato ju motijo prodajalci, ki prihajajo v Strunjan in okolico in ponujajo uvožene kakije, ki jih oglašujejo kot domače. Prav Strunjančani so pred 15 leti začeli prirejati praznik kakija, promovirati sadež, spodbujati njegovo prodajo po vsej Sloveniji in ga ponujati trgovinam. Zdaj ugotavljajo, da so kakije spoznali tudi v drugih koncih Slovenije, kjer nekateri pred leti niso še niti slišali zanje. Hkrati pa večje trgovske verige ne znajo ceniti domače kakovosti in ponujajo kakije iz Španije, ki so prisilno zorjeni s pomočjo ogljikovega dioksida in manj okusni. “Naši domači kakiji sorte tipo, so veliko bolj okusni. Zanje je značilno, da imajo črne črte. A nekaterim je bolj pomembno, da so sadeži na pogled veliki in svetleči. Zgodilo se je celo, da so nam kakije vrnili in rekli, da so okuženi z neko boleznijo, ker so bile na njih črte,” pravi Knez in pri tem ugotavlja, da bo treba potrošnikom še bolje predstaviti domače kakije.

Kakije je treba še bolje predstaviti potrošnikom, pravi tudi Irena Vrhovnik, strokovnjakinja za sadjarstvo pri Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije, ki že mnogo let sodeluje z gojitelji kakijev v Strunjanu. “Kupci niso dovolj informirani. Mislijo, da v trgovinah kupujejo kaki vanilija, ki ga lahko jemo še trdega in ni trpek, v resnici pa gre za sorto rojo brillante, pri kateri se znebijo trpkosti tako, da jih obdelajo s plinom, ogljikovim dioksidom,” pojasnjuje. “A naš umeden kaki tipo se na vseh degustacijah odlično izkaže in je vedno zelo dobro ocenjen,” pravi Vrhovnikova v prid domači kakovosti. Pri tem pa razloži še nekaj posebnosti: običajno moramo pri domačih kakijih sorte tipo čakati, da se umedijo in zmehčajo in se tako znebijo trpkosti, nekatere sadeže, ki so oplojeni in vsebujejo semena, pa lahko uživamo že trde. Gojitelji jih prepoznajo po bolj zaobljenem spodnjem delu sadeža.

HELENA RACE


Najbolj brano