Referendum o izenačitvi partnerskih skupnosti bo 20. decembra

Poslanci DZ so danes odločili, da bo referendum o noveli zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih 20. decembra. Zavrnili pa so razpis referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi, ki vojski podeljuje dodatna pooblastila.

Sovoditelj koalicije Za otroke gre! Aleš Primc napoveduje 
strpno in
Sovoditelj koalicije Za otroke gre! Aleš Primc napoveduje strpno in 'najlepšo kampanjo na svetu'. Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA > Za odlok o razpisu referenduma o zakonski zvezi in družinskih razmerjih 20. decembra je glasovalo 60 poslancev, enajst pa jih je bilo proti. Roki za referendumska opravila bodo začeli teči 9. novembra.

V poslanskih skupinah koalicijskih strank, v ZL in nepovezani poslanci so obžalovali, da je ustavno sodišče dopustilo referendum, ki posega v človekove pravice. Zato upajo, da bosta na dan referenduma prevladala razum in spoštovanje človekovih pravic.

V SDS se sicer strinjajo, da je treba k vprašanju istospolnih parov pristopiti odgovorno, a ne z redefinicijo zakonske zveze. V NSi pa opozarjajo, da novela ne priznava pomena materinstva in očetovstva za razvoj otrok. Novela sicer izenačuje pravice heterospolnih in istospolnih partnerskih skupnosti v vseh elementih. Tako bi lahko tudi istospolni pari uveljavljali pravice, ki izhajajo iz zakonske zveze, omogočena pa bi jim bila tudi posvojitev otrok. Kot je znano, novela zakona ni začela veljati, ker je koalicija Za otroke gre začela postopek za razpis referenduma, nazadnje pa ga je dopustilo ustavno sodišče.

Državni zbor pa je z 71 glasovi za in šestimi proti zavrnil razpis referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi, ki vojski podeljuje dodatna pooblastila. S tem je zaustavil zbiranje podpisov volivcev. Poslanci so tako ugotovili, da referendum ni dopusten. Zadnje ustavne spremembe referendumske ureditve namreč med drugim ne dopuščajo referenduma o zakonih o nujnih ukrepih za zagotovitev obrambe države, varnosti ali odprave posledic naravnih nesreč.

Takšno je bilo stališče vseh poslanskih skupin razen ZL, ki podpira pobudo Radia Študent. Pobudniki menijo, da dopolnitve zakona niso potrebne, saj da že veljavni zakon o obrambi omogoča, da je Slovenska vojska v izjemnih primerih na meji prisotna. Poleg tega se bojijo militarizacije, ki bi lahko omogočala zlorabe. Obrambna ministrica Andreja Katič je pojasnila, da bi vojska posebna pooblastila dobila šele, ko bi za to glasovali najmanj dve tretjini navzočih poslancev. Pobudnikom ostaja še možnost ustavne presoje.

DAVORIN KORON


Najbolj brano