Prestižna nagrada Jožetu Bavconu

Direktor Botaničnega vrta Ljubljana, Cerkljan dr. Jože Bavcon, je v škotskem Edinburghu dobil najvišjo nagrado združenja svetovnih botaničnih vrtov MARSH. Zaslužil si jo je za hiter razvoj vrta in za pedantno ohranjanje rastlinskih, zlasti ogroženih vrst.

Dr. Jože Bavcon (desno) na botaničnem pohodu na novaški vrh Kopa. Foto: Saša Dragoš
Dr. Jože Bavcon (desno) na botaničnem pohodu na novaški vrh Kopa. Foto: Saša Dragoš

EDINBURGH > Svetovno združenje Botaničnih vrtov, ki združuje približno 3000 vrtov, je direktorja Botaničnega vrta Ljubljana dr. Jožeta Bavcona za najvišje letno priznanje MARSH izbralo med 25 nominiranci. Ocenilo je, da mu v nemogočih razmerah za delo uspeva izjemen razvoj nacionalnega vrta in v njem ohranjanje nič koliko ogroženih rastlinskih vrst.

“Dr. Bavcon predano ohranja nacionalno rastlinstvo. Z minimalnim osebjem in majhnim proračunom mu je uspel opazen razvoj vrta in dvig osveščenosti o pomenu ohranjanja rastlinske diverzitete med univerzitetnimi delavci, politiki in javnostjo,” so zapisali v obrazložitvi nagrade, ki so jo pred dnevi podelili v škotskem Edinburghu.

Bavcon botanični vrt vodi dve desetletji. Med širitvijo vrta, tako prostorsko kot s pisanostjo rastlinja in ohranjanjem ogroženih vrst, se sooča z izjemno težkimi delovnimi in finančnimi izzivi. Če ekipi s petimi sodelavci ne bi pomagali prostovoljci in študentje (vrt sodi pod okrilje oddelka za biologijo na Biotehniške fakulteti), bi že zdavnaj lahko zaprl vrata.

“Bavcon se s posebno naklonjenostjo osredotoča na ohranjanje ogroženih slovenskih rastlin. V vrtu je vzgojil veliko vrst za povratek v njihovo naravno okolje.”

Vrt, ki ga je pred 205 leti oblikoval idrijski botanik Franc Hladnik, je skozi zgodovino prebrodil nič koliko težav. Bavconu je uspelo njegovo dejavnost podeseteriti. Medtem pa je država podporo za vrt nacionalnega pomena in državni spomenik med krizo celo znižala. Šlo je tako daleč, da pred leti niso imeli denarja za ogrevanje rastlinjakov; niti za novega tropskega, ki je nastal ob 200. obletnici in žanje priznanje po vsem svetu.

Svojemu ugledu se vrt lahko zahvali za odlično sodelovanje s sorodnimi po svetu. Zlasti za bogato izmenjavo semen in rastlinja, čeprav zanjo pogosto nima denarja. Tako obiskovalci - letno jih vrt obišče približno 100.000 - lahko spoznavajo 5000 skrbno označenih rastlin in nekaj več kot 300 dreves. Prvenstvena naloga vrta pa so raziskave, krepitev banke semen in varstvo ogroženih rastlin, za kar je Bavcon dobil nagrado. “Bavcon se s posebno naklonjenostjo osredotoča na ohranjanje ogroženih slovenskih rastlin. V vrtu je vzgojil veliko vrst za povratek v njihovo naravno okolje,” je utemeljila komisija.

Bavcon, avtor več knjig, tudi jubilejne o Botaničnem vrtu in pobudnik slovenske mreže devetih botaničnih vrtov, je Cerkljan. V svoji in v občini Idrija, ki sta ga omrežili z botaniko, predano sodeluje pri širjenju poznavanja in pomena ohranjanja njunega bogatega rastlinstva.

SAŠA DRAGOŠ


Najbolj brano