Rovka Črkolovka vabi otroke k branju (video)

Rovka Črkolovka je nova maskota Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper oziroma njene enote za mlade bralce. Danes se je predstavila otrokom iz nekaterih koprskih vrtcev in osnovnih šol ter jih povabila k policam, polnih knjig. Osrednja misel nove knjižnične maskote je, da z branjem knjig tudi rastemo. Spodaj si lahko ogledate videoposnetek današnjega dogajanja.

Rovka Črkolovka je objela otroke in jih povabila k druženju s 
knjigami. Foto: Alenka Penjak
Rovka Črkolovka je objela otroke in jih povabila k druženju s knjigami. Foto: Alenka Penjak

KOPER > V sončnem in z burjo osveženem dnevu so najprej pred otroke stopile knjižničarke oddelka za mlade bralce ter preobražene v like iz knjige Kratkovidna žirafa uprizorile poučno in, seveda, smešno zgodbo o žirafi, ki si nikakor noče nadeti očal. Nato pa so skupaj z otroki priklicale Rovko Črkolovko.

Maskoto so izdelali po podobi širši javnosti povsem neznanega najmanjšega sesalca svetu, ki živi tudi v Škocjanskem zatoku ter je potemtakem tudi domačega izvora. Ta rovka etruščanskega izvora zraste le štiri centimetre in tehta par gramov, vsak dan pa poje dvakrat toliko hrane, kolikor tehta.

Maskoto so si zamislili knjižničarji s knjižničnega oddelka za mlade bralce, njihova rovka pa je zasedena že vse do konca leta. Novembra se bo odpravila na primorsko podeželje, obiskala bo tudi Slovence na Tržaškem ter na različnih prireditvah in srečanjih širila kulturo branja in pomen, ki ga imajo knjige v vsakdanjem življenju. Tako kot Rovka Črkolovka tudi otrok vsakič, ko prebere knjigo, zraste za kakšen milimeter.

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja mladih bralcev ne primanjkuje, zadnja leta jih je vse več in ravnatelj knjižnice David Runco ponosno pravi, da je med 14.000 uporabniki knjižnice 3000 mladih bralcev ter da so lani pridobili 300 novih “črkolovcev in črkolovk”.

Rojstvo maskote so pozdravili tudi predstojnik urada za družbene dejavnosti Mestne občine Koper Timotej Pirjevec in sponzorji, ki so omogočili izvedbo projekta - Adriatic Slovenica, Banka Koper, NLB, Vzajemna in Skat Izola.

ALENKA PENJAK


Najbolj brano