Železničarji naj bi več časa kradli z vlakov

Več kot 40 novih gum s platišči, dobrih 3000 litrov dizelskega goriva, nekaj indukcijskih kuhalnih plošč, obleke, klimatsko napravo in številne druge predmete so koprski policisti sredi prejšnjega tedna našli v zapuščenem skladišču na Bivju. Pridržali so pet osumljencev, ki naj bi plen kradli z vagonov na Srminu. Po naših informacijah gre za železniške delavce, čeprav na sedežu Slovenskih železnic v Ljubljani pravijo, da o tem ne vedo ničesar.

Osumljeni naj bi plen kradli z vagonov na Srminu.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Osumljeni naj bi plen kradli z vagonov na Srminu.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Koprski policisti so prejšnjo sredo ponoči dobili informacijo, da se okoli železniških tirov in vlakov na Srminu smuka več ljudi, ki so se tja pripeljali z avti. Očividci so posumili, da več ljudi tam krade z vagonov. Policisti so takoj odhiteli na kraj, kjer naj bi se tatvina dogajala, in tatove z železnice nevede celo srečali, ko so z avtomobili že bežali s kraja. Vendar so kmalu dobili opise tatov in njihovih avtov ter jih čez nekaj minut že prijeli v Kopru.

V vozilih so odkrili tri moške iz okolice Kopra, stare 30, 31 in 35 let. V vozilih, s katerimi so se peljali, so odkrili 36 kartonastih škatel, v vsaki pa po šest osvežilcev zraka. Ker je bilo malo verjetno, da je trojica ob tako pozni uri osvežilce kupila v trgovini, so hitro ugotovili, da so jih ukradli iz vlomljenega zabojnika na vlaku v Srminu.

Lastnika niso niti vprašali

Trojico so zato pridržali in z zbiranjem obvestil ugotovili, da sta jim pri vlomu v zabojnik in tatvini osvežilcev pomagala še 27-letnik iz Izole in 35-letnik iz okolice Kopra. Tudi njiju so kmalu pridržali in nadaljevali s pogovori. V preiskavo so se vključili tudi kriminalisti, ki so skupaj s policisti ugotovili, da je peterica ukradeno blago spravljala v zapuščeno skladišče nekdanjega Iplasa med regionalno cesto in avtocesto na Bivju. Po naših informacijah skladišča niso niti najeli, ampak vanj vlomili in v njem brez vednosti lastnika hranili ukradeno blago.

Za črno blago so imeli črno skladišče

Policisti so preiskali tako skladišče na Bivju kot tudi stanovanja osumljenih in odkrili pravo bogastvo. Našli so več kot 40 novih gum s platišči vred, dobrih 3000 litrov dizelskega goriva, dve indukcijski kuhalni plošči, klima napravo, kavni aparat, številna oblačila in še veliko drugih predmetov. Domnevajo, da vse zaseženo izvira iz tatvin z vlakovnih kompozicij na Srminu. Peterico so policisti zaslišali in jih izpustili na prostost, v teh dneh pa jih bodo ovadili zaradi velike tatvine.

Čeprav policija tega včeraj ni potrdila, gre po naših informacijah za štiri zaposlene iz Slovenskih železnic in enega zaposlenega železničarja iz koprske Luke. Zato smo za komentar zaprosili tudi upravo Slovenskih železnic v Ljubljani, od koder pa so nam odgovorili, da o zadevi še niso bili obveščeni. Tiskovni predstavnik Janez Krivec je dodal, da bodo proti zaposlenim, če se res izkaže, da so osumljeni ali celo ovadeni za tatvine, ustrezno ukrepali. Za razliko od Ljubljane so za tatvine svojih kolegov včeraj že vedeli v Kopru in nam to neuradno tudi potrdili.

DANIJEL CEK


Najbolj brano