V torek odprtje prvih dveh polnilnic za električna vozila na avtocesti

Na slovenskem avtocestnem križu bodo v torek odprli prvi dve hitri polnilnici za vozila na električni pogon. Stali bosta na štajerski avtocesti, in sicer na lokacijah počivališča Tepanje-zahod in počivališča Lopata-jug. Do konca leta bo po napovedih družbe SODO sledilo odprtje še 24 električnih polnilnic.

Fotografija je simbolična. Foto: Tino Mamić
Fotografija je simbolična. Foto: Tino Mamić

LJUBLJANA > Slovenski operater distribucijskega omrežja SODO v sodelovanju z ministrstvom za infrastrukturo s projektom Zeleni koridorji Slovenije vzpostavlja javno infrastrukturo hitrih polnilnic za električna vozila na avtocestnem križu. V projektu v ocenjeni višini približno dva milijona evrov, sofinanciranem z evropskimi sredstvi, bodo skupaj postavili 26 polnilnic.

Medtem ko bodo prihodnji teden odprli prvi dve polnilnici, bo do konca leta po napovedih družbe SODO sledilo odprtje še 24 polnilnic. Te so predvidene na lokacijah počivališč Voklo (vzhod in zahod), Grabonoš (jug in sever), Tepanje-vzhod, Lom (vzhod in zahod), Šempas (sever in jug), Starine (sever in jug), Lukovica-jug, Ravne, Grič, Barje-sever, Radovljica (jug in sever), Dravsko polje (jug in sever), Dobrenje (vzhod in zahod), Ravbarkomanda (vzhod in zahod) in Lukovica-sever.

Projekt postavitve električnih polnilnic je del projekta z naslovom Srednjeevropski zeleni koridorji, kjer bo na koridorju držav Slovaška, Avstrija, Nemčija, Slovenija in Hrvaška postavljenih skupno 115 polnilnic, na katerih bo zagotovljena interoperabilnost in omogočen sistem gostovanja (roaming).

Prvi dve polnilnici za vozila na električni pogon na slovenskih avtocestah bi morali biti sicer postavljeni že julija, a so datum odprtja zaradi revizij v postopku javnega naročanja in dodatnih usklajevanj pri izvedbi postopkov pridobivanja pravic razpolaganja z zemljišči na lokacijah, predvidenih za postavitev hitrih polnilnic, najprej prestavili na september, nato pa na oktober.

STA


Najbolj brano