Uspešno “odbit” napad z morja

V dneh, ko se Sloveniji in Hrvaški bliža največji val begunske kalvarije, se naši, hrvaški in ameriški vojaki skupaj s šestimi partnerskimi vojskami v Postojni, Zagrebu in nemškem Graffenwareju urijo v skupnem vojskovanju. Dva tedna traja letošnja največja vaja Odločen odgovor, včeraj pa so se vojaki s slepimi naboji spopadli tudi na Počku. Na pomoč našim je priletela celo posadka z legendarnim ameriškim bombnikom B52.

Vojaki angleškega pehotnega polka so z brzostrelkami z vso silo “udarili” po naših. Foto: Daniel Cek
Vojaki angleškega pehotnega polka so z brzostrelkami z vso silo “udarili” po naših. Foto: Daniel Cek

“Sovražnik se je izkrcal v Kopru in na Reki ter vzporedno prodira proti notranjosti obeh držav. Do Razdrtega se je prebila motorizirana brigada, naša naloga pa je, da na vsak način ubranimo Postojnska vrata,” nam je strnjeno včeraj opisal scenarij letošnje vaje Odločen odgovor podpolkovnik Franc Kalič, ki v zamaskiranem šotoru za postojnsko vojašnico že deset dni vodi obrambo preostanka Slovenije. Vaja bi bila seveda preobsežna in predraga, če bi sovražna vojska res prodirala iz Kopra in Reke proti notranjosti obeh držav, zato jo izvajajo večinoma računalniško.

Pri nas vodijo obrambo iz Postojne, enakovredno poveljstvo je postavljeno tudi v Zagrebu in v nemškem mestu Graffenwareju. Iz Nemčije naši in hrvaški vojski pomagajo Američani, iz Zagreba in Postojne pa računalniško premikajo enote po terenu, da bi ustavili prodiranje sovražnih brigad.

“Središče vsega so Postojnska vrata, ki jim moramo ubraniti pred nasprotnikom,” pojasnjuje Kaličev pomočnik major Jure Rosulnik. “Računalnik seveda ne more biti stoodstotni nadomestek prave vaje, je pa to vseeno odličen približek. In bistveno cenejši. Si predstavljate, koliko bi stali stroški naleta helikopterjev, letal, premiki enot ...,” poudarja. “ In čeprav se vse dogaja samo v računalnikih, so poveljniki potisnjeni v pravo dinamiko delovanja, v pravo stresno okolje, kot bi šlo zares. Kar je seveda dobro,” je dodal Kalič.

Šotor ob skupnem poveljstvu je postavilo tudi poveljstvo angleškega pehotnega polka (bataljona), ki ga vodi podpolkovnik Charlie Grist. “V bistvu je vse zelo podobno, skoraj enako. So pa razlike v izražanju, v vojaški govorici in na tem področju se moramo uriti skupaj, da se razumemo,” je odgovoril na vprašanje, kakšna je razlika med našo in angleško vojsko. Sicer pa je Gristov polk branil ozemlje okoli Razdrtega in Nanos. “Seveda sem se povzpel nanj. V soboto sva s Francem v koči kosila,” je dejal. Povedal je še, da je bil s svojim polkom pred kratkim na podobni vaji v Ukrajini, še prej pa v Uzbekistanu. Na vprašanje, kako to, da so se znašli v Sloveniji prav ob napadu sovražnika, se je pošalil, da imajo pač tako srečo.

Da bi bila vaja čim manj moteča za domačine okoli Počka, so za včeraj načrtovali vse bojne spopade na terenu. Dopoldne so Poček in Postojno preletavala ameriška vojaška letala F-16, popoldne pa je sledil glavni spopad, ki si ga je ogledal tudi predsednik države in vrhovni poveljnik Borut Pahor ter ministrica za obrambo Andreja Katič.

Scenarij spopada je bil sila preprost: vkopani angleški vojaki so skupaj z albanskimi kolegi branili hrib, od spodaj pa so ga napadli naši, ob pomoči nekaj kosovskih kolegov. Začetek napada je oznanil legendarni ameriški bombnik B-52, s katerim so preleteli bojišče na višini približno 700 metrov. Nato pa je začelo pokati. “Fire, fire!” je kričal angleški poveljnik obrambe, kmalu so pritekli na pomoč še Albanci, medtem pa so Slovenci in Kosovci jurišali v hrib. Branitelji so se pod pritiskom številčnejših napadalcev morali umakniti in hrib je bil v slabe pol ure osvojen.

“Verjamem v mir in si bom zanj prizadeval. Iz svojih izkušenj in zgodovine pa vem, da so trenutki, v katerih je treba zagotoviti varnost z uporabo sile. Takrat morajo biti vojaki za to usposobljeni in od naše države se pričakuje, da jim nudi pogoje za to, da se usposobijo,” je ob koncu včerajšnje vaje in po postroju vseh sodelujočih poudaril predsednik Borut Pahor.

S predstavniki vseh vojska se je na kratko pogovoril, jim stisnil roko in se zahvalil za sodelovanje. Pahor je pohvalil pripadnike slovenske vojske, od katerih iz tujine sliši samo pohvale. Poudaril je še, da trenutno 350 naših vojakinj in vojakov opravlja naloge v štirih državah po svetu in dodal, da so po njegovem prepričanju takšne vaje dragocene prav zaradi lažjega delovanja naših vojakov v tujini.

DANIJEL CEK


Najbolj brano