Ne zgolj namakanje, mnoge mika aktivni dopust

Primorski turistični delavci so letos zadovoljni z obiskom. Na roko jim gre vreme, vrača se vse več tujcev. Za turiste pa že dolgo ni privlačno zgolj namakanje v morju, mnogi želijo dopust preživeti aktivno: na kolesih, rečnih brzicah, v raziskovanju neznanega ... Ni pa malo tujcev, ki na primorskem podeželju išče pristno kapljo domačega vina in domačih dobrot.

Lepo vreme polni plaže in hotele. Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Lepo vreme polni plaže in hotele. Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PRIMORSKA > V Istri so hotelirji zelo zadovoljni. Skoraj brez izjeme pravijo, da je letošnji julij boljši od lanskega in da je bila tudi predsezona zelo dobra. Julija so seveda prevladovali tuji gostje, ki so ustvarili tri četrtine vseh nočitev.

Lansko slabo sezono so že pozabili

V hotelih piranske občine so do včeraj našteli 158.035 nočitev, kar je za šest odstotkov več kot lani, tujcev pa je bilo za devet odstotkov več kot julija lani. Povprečna zasedenost hotelov je bila julija 92-odstotna. Med gosti je največ Avstrijcev, tik za njimi so Italijani, ki bodo v avgustu gotovo prevzeli primat. Sledijo Nemci, Rusi in gostje iz držav Beneluksa.

V Hotelih Bernardin so bili julija v povprečju 88-odstotno zasedeni. Rezultati so boljši kot lanskega julija, ko je precej nagajalo nestabilno vreme; zasedenost je tako boljša za tri odstotne točke. V primerjavi z lani se je podaljšala tudi povprečna doba - ta znaša več kot pet nočitev. Lani so gostje v povprečju v hotelih ostali od dve do tri noči, predvsem zaradi kislega vremena. V Bernardinu je bilo julija letos največ družin z otroki. Prevladujejo domači gostje, ki jim sledijo gostje iz Avstrije, Belgije, Nemčije, Češke in Italije.

Za mesec avgust si obetajo 100-odstotno zasedenost hotelov. Prva dva tedna sta namreč že polno zasedena in povpraševanja za drugo polovico meseca še vedno prihajajo. Struktura gostov za zdaj nakazuje, da bodo prevladovali Italijani.

Rusi se vračajo

V Hotelu Marko v Portorožu, ki lahko gosti 120 gostov, so polno zasedeni. “Izračunali smo, da smo doslej, ko do konca meseca manjka še nekaj dni, imeli za pet odstotkov več gostov kot lani. Predsezona je bila izjemno dobra in tudi za vnaprej kaže dobro. Če bo vreme lepo, bo zasedenost dobra vsaj do srede septembra,” pravi direktor hotela Marko Juriševič. Med gosti prevladujejo Avstrijci, Nemci, Italijani in Rusi. “Ja, Rusi se vračajo. Smo veseli, to so dobri gostje. V povprečju ostanejo dva do tri tedne; saj veste, nekaj časa jim vzame urejanje vize. Junija lani jih je bilo pri nas veliko, s krizo zaradi Ukrajine so izginili, zdaj pa se spet vračajo. Pri nas so bili zlasti v prvem delu julija, zdaj pa je več Čehov, Poljakov in Slovakov,” še pravi Juriševič.

Tudi v Adrii Ankaran so zadovoljni. Zmogljivosti tako hotela kot kampa so polno zasedene. Julija so v hotelu našteli za devet odstotkov več nočitev kot v enakem obdobju lani, v kampu pa celo za enajst odstotkov več. Številke so se povzpele predvsem na račun večjega števila tujih gostov. V hotelu prevladujejo Nemci, Italijani, Avstrijci in Belgijci, v kampu, kjer je sicer 45 odstotkov domačih gostov, pa med tujci prednjačijo Nizozemci.

Tudi za avgust kaže zelo dobro. “Če upoštevamo samo dosedanje najave, bomo avgusta imeli vsaj za pet odstotkov več gostov kot v enakem obdobju lani,” pravi Saša Marin, vodja prodaje in marketinga v Adrii.

Sezona na Bovškem boljša od lanske

“Ocenjujemo, da bo letošnja poletna sezona na Bovškem, kar se obiska tiče, za 15 do 20 odstotkov boljša od lanske. Vsaj za zdaj tako kaže. Pričakujemo, da bo tudi boljša od sezone v letu 2013. Lani smo od maja do oktobra zabeležili 140.000 nočitev. Računamo na to, da bi jih lahko bilo letos 170.000,“ je povedal direktor LTO Bovec Janko Humar. Glede na obstoječe rezervacije se nadeja, da bo tudi avgust, ko imajo že po tradiciji največ gostov, dobro obiskan, če jim bo šlo le vreme na roko.

V juliju in avgustu naredijo na Bovškem 60 odstotkov celotne letne realizacije. Glede na to, da polovico realizacije ustvarijo kampi, so zelo odvisni od vremena. V lanskem letu jim je prav vreme ponagajalo. “Bovško je destinacija za aktivno preživljanje prostega časa. Na tem področju smo prepričljivo prvi v Sloveniji. Športi in aktivnosti v naravi so tudi daleč najpogostejši motiv za prihod turistov sem,” je še pojasnil Humar.

Med obiskovalci so na prvem mestu Nemci, na drugem Slovenci, potem pa Čehi, Nizozemci, Avstrijci in Italijani. “Ta struktura je relativno stabilna. V zadnjih petih letih ni bilo večjih sprememb. 85 odstotkov vseh gostov prihaja k nam iz tujine,“ je navedel prvi mož LTO Bovec. Dodal je, da večjih novosti v ponudbi letos ni. Tudi zato, ker se jim zdi bolj pomembno konstantno graditi na obstoječi ponudbi in njeni kakovosti.

V vročih dneh, ko nas niti morje ne ohladi, je najprijetneje v jamah, kar se pozna tudi v obeh naših največjih turističnih jamah. “Samo v nedeljo, 26. julija, smo v Postojnski jami sprejeli preko 5000 obiskovalcev, vse naše znamenitosti (s Predjamskim gradom vred) pa si je ogledalo čez 8000 obiskovalcev,” so zadovoljni v družbi Postojnska jama, kjer se tudi v juliju, na vrhuncu sezone, nadaljuje rast števila obiskovalcev. Teh je za desetino več kot lani. Med gosti so še vedno na prvem mestu Italijani, ki jih veliko pričakujejo tudi avgusta, po številu jim sledijo obiskovalci iz Južne Koreje, Slovenije, Nemčije in Japonske. Tudi v Škocjanskim jamah imajo letos več obiskovalcev kot lani - do včeraj so jih našteli že več kot 64.000 -, čeprav je zaradi Unescove zaščite “naša prva skrb varovanje in ohranjanje našega podzemnega bisera,” prvai Jana Martinčič iz Parka Škocjanske jame. Domačih gostov je tretjina, med tujimi jih je največ iz Italije, Ve like Britanije, Nemčije in Češke, povečuje se število gostov iz Francije, Poljske, Madžarske. Škocjanske jame so tudi eden glavnih razlogov da turisti, ki potujejo na Jadran, prenočijo v hotelu Malovec v Divači. “Z obiskom smo zadovoljni, imamo skoraj 90-odstotno zasedenost,” pove Blaž Malovec iz družinskega podjetja, ki v Divači že peto leto trži 120 postelj in daje delo 20 zaposlenim. “Obisk je vsako leto večji, prevladujejo pa prehodni gostje. Poleg Škocjanskih jam se nekateri ustavijo tudi zaradi kolesarjenja. Največjo zasedenost imamo od junija do septembra, a niti pozimi nismo brez gostov,” je zadovoljen Malovec. MUZ

Veliko kolesarskih popotnikov

V Turistično informacijskem centru Nova Gorica predvidevajo, da bo letošnji poletni obisk za nekaj odstotkov boljši od lanskega.

“Prav v tem tednu opažamo veliko povečanje obiskovalcev. Nekaj podobnega pričakujemo tudi v avgustu. V primerjavi z lanskim letom se pri nas ustavi veliko več francoskih, belgijskih in španskih gostov, še vedno pa prevladujejo Italijani,“ je povedala Maja Marcovich iz novogoriškega TIC-a. Tudi na Goriškem prevladujejo pristaši aktivnosti v naravi. Veliko jih spi v kampih. Med njimi je tudi precej kolesarskih popotnikov.

“Turisti sprašujejo tudi po vinski cesti. Še posebej v zadnjem tednu smo imeli veliko povpraševanja po vinih, po tem, kje ga lahko poskusijo,” je še pojasnila Marcovicheva in dodala, da je med obiskovalci največ parov in družin, med novosti v ponudbi pa je omenila izposojo koles, ki še zlasti zdaj, v poletnem času, dobro teče.

“V minulih dveh tednih, ko je tolkla vročina, je bilo obiskovalcev manj, zdaj pa je noro. Pravi naval. Obiskovalci si izposojajo skuterje in kolesa. Veliko povpraševanja je tudi po pohodništvu, kulinariki in vinih oziroma zelenem turizmu, ki stavi na pristno in domače,” je povedala Petra Marušič iz TIC Brda. Dodala je, da med gosti letos prevladujejo Nizozemci in Belgijci, pa tudi Francozi. Že tradicionalni gostje pa so Nemci in Avstrijci. Med slednjimi je veliko takih, ki jih v Brda pripelje pohodniška pot Alpe Adria Trail od Grossglocknerja do Jadranskega morja.

Poudarila je še, da od sredine julija vsak dan od ponedeljka do petka ob 14. uri potekajo vodeni ogledi vinske kleti Goriška Brda s pokušino nagrajenih vin. Kot zanimivost pa je omenila tudi, da med slovenskimi turisti prevladujejo družine, ki množično obiskujejo kraje, kjer so snemali televizijsko nadaljevanko Ena žlahtna štorija.

SONJA RIBOLICA, NACE NOVAK


Najbolj brano