Vrečke so s sivko polnile kar obiskovalke

Na Brežcu pri Divači, kjer na desetih hišnih številkah prebiva 26 prebivalcev, so domačini ob pomoči krajevne skupnosti (KS) in občine Divača sredi julija opravili že šesto žetev sivke. Vrečke zanjo so šivali že na prireditvi, polnile so jih kar obiskovalke.

Na Brežcu pri Divači so domačini  sredi julija   opravili že šesto 
žetev sivke. Foto: Olga Knez
Na Brežcu pri Divači so domačini sredi julija opravili že šesto žetev sivke. Foto: Olga Knez

BREŽEC PRI DIVAČI > Sivko so namreč pred sedmimi leti v trikotniku na vhodu v vas, nasproti avtobusne postaje, posadili gojenci divaškega oddelka socialnovarstvenega zavoda. Sama žetev ni pomembna iz gospodarskega vidika, ampak pomeni tradicionalni dogodek prijetno druženje vaščanov in njihovih prijateljev.

Po pozdravnem govoru predsednice vasi Tanje Gec in županje divaške občine Alenke Štrucl Dovgan so vsi skupaj pričeli z žetvijo. Pridružil se jim je tudi predsednik divaške KS Benjamin Škrlj. V veselem vzdušju ob zvokih harmonik Andreja in Slavka Viteza ter Borisa Perhavca iz Brežca s posebnim instrumentom “wrna” so hitro poželi grmičke sivke, nato pa so domačini poskrbeli za pogostitev z domačimi dobrotami.

Vsak udeleženec je za spomin prejel vrečko s sivko tako v imenu vaške skupnosti kot tudi Društva kmetic sežanske regije, ki ga vodi predsednica Milena Štolfa. Prav ona je kar na prireditvi poprijela za staro “singerco” in zašila vrečke, s sivko pa so jo napolnile obiskovalke prireditve.

OLGA KNEZ


Najbolj brano