Zvabile so jih brkinske korenine

Ko je pred dvema letoma prodekan beograjske fakultete dramskih umetnosti Andrija Dimitrijević v Tominjah našel prednike svoje matere, se je rodila vez, ki je pred dnevi v Srbijo odpeljala 30 pevcev bistriškega cerkvenega pevskega zbora Zvon. Nastopili so v Beogradu, Sremskih Karlovcih in Novem Sadu.

Člani cerkvenega pevskega zbora Zvon so med  štiridnevnih 
gostovanjem po Srbiji, kamor jih je povabil bistriški potomec, 
so nastopili tudi v Sremskih Karlovcih (na fotografiji), v 
Beogradu pa tudi v  pravoslavni cerkvi. Foto: Dario Penko
Člani cerkvenega pevskega zbora Zvon so med štiridnevnih gostovanjem po Srbiji, kamor jih je povabil bistriški potomec, so nastopili tudi v Sremskih Karlovcih (na fotografiji), v Beogradu pa tudi v pravoslavni cerkvi. Foto: Dario Penko

BEOGRAD > Pred dvema letoma je profesor Andrija Dimitrijević, prodekan beograjske fakultete dramskih umetnosti, po facebooku navezal stik z Vladimirjem Tomšičem iz Ilirske Bistrice in ga pobaral o prednikih njegove matere, ki so se pisali Urh in bili doma nekje v okolici Ilirske Bistrice. Vedel je le še to, da v eni od vasi na Bistriškem stoji spomenik z napisom njegovega deda Ivana Urha.

Ganljive korenine

Tomšič je ugotovil, da gre za vas Tominje, in Dimitrijević je kmalu pripotoval v Brkine. Ob njegovem obisku je nekaj pevcev pevskih zborov Dragotin Kette in Zvon ob spomeniku sredi Tominj zapelo nekaj pesmi, ki so Dimitrijevića tako ganile, da jim je obljubil organizacijo dveh koncertov v Srbiji. Kettejevci so se lani pripravljali na gostovanje v Makedoniji, zato so se za nastop v Beogradu odločili Zvonovci. Pred dnevi so se tako odpravili proti Srbiji in najprej odpotovali v Beograd. Tam so že prvi večer zapeli koncert slovenskih umetnih in ljudskih pesmi v kulturnem domu študentskega naselja. “S tem smo v Srbiji počastili naš Dan državnosti. Koncert je namreč poleg nas organiziralo tudi društvo Sava, v katerem se združujejo Slovenci v Beogradu,” nam je povedala dirigentka Zvona Damjana Kinkela. Na odru so se jim pridružile tudi pevke Pojoča družba slovenskega društva, ki so slab mesec prej nastopale v Sloveniji.

Katoliški zbor v pravoslavni cerkvi

Drugi dan gostovanja si je 30 pevk in pevcev Zvona ter še toliko njihovih spremljevalcev ogledalo Beograd in v hramu svetega Save, največji in še nedokončani pravoslavni cerkvi v Evropi, zapelo del koncerta pravoslavnih pesmi, ki so se jih naučili posebej za gostovanje. “Pop je bil tako navdušen, da nas je povabil kar na odprtje cerkve, ki bo letos oktobra,” je dejala Kinkela.

Tretji dan so se preselili v Novi Sad in zvečer nastopili v bližnjih Sremskih Karlovcih. Pridružili so se jim tudi plesalci folklornega društva Brankovo kolo in tako slovensko petje spletli s srbsko folkloro. Četrti dan so Zvonovci nastopili še pri maši v katoliški cerkvi v Novem Sadu.

Pri gostovanju so bistriškim pevkam in pevcem priskočili na pomoč Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, bistriška občina, javni sklad za kulturne dejavnosti in številni dobrotniki. “Bravo, super. Vsem ste prinesli odlično energijo,” je bil ob slovesu jedrnat potomec Brkinke v Beogradu, profesor Dimitrijević.

DC


Najbolj brano