Julija na vrsti glavni vhod z avlo

Izolski urgentni center že ima načrtovano podobo. Te dni so preizkusili na novo zgrajeno dovozno pot za reševalna vozila. Del zanje ob centru je tudi že nared, saj vsa dela potekajo po načrtu. Center morajo pognati najkasneje 31. oktobra. Julija se bodo lotili še urejanja glavnega vhoda z avlo. Zamuja le razpis zdravstvenega ministrstva za opremo nove urgence.

Novi urgentni center je že odet v rumeno fasado, sivi del pa je 
namenjen za reševalna vozila.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Novi urgentni center je že odet v rumeno fasado, sivi del pa je namenjen za reševalna vozila.  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

IZOLA > Ureditev glavnega vhoda z glavno bolnišnično avlo je nujno povezana z dokončanjem novega urgentnega centra, saj po njegovem odprtju vstop bolnikov skozi sedanji vhod ne bo več mogoč.

Čeprav so v SBI načrte in vse potrebno za gradnjo glavnega vhoda in ureditev avle pripravili že pred letom, je zdravstveno ministrstvo šele pred kratkim na podlagi javnega razpisa za izvajalca teh del izbralo idrijski Kolektor Koling. Ta pa se bo del lahko lotil šele po preteku roka za pritožbe. Če teh ne bo, se bodo vhoda z avlo lotili julija, saj za ureditev potrebujejo tri mesece.

Jani Dernič, pooblaščenec SBI za koordinacijo med bolnišnico, izvajalcem gradnje in financerjem - zdravstvenim ministrstvom - omenja, da z novogradnjo ni težav in upa, da jih ne bo niti glede ureditve vhoda z avlo. “Doslej je vse skladno s terminskim načrtom in upamo, da bo tako tudi ostalo.” Tehnični pregled in uporabno dovoljenje za novo urgenco pričakujejo v avgustu.

Zaradi gradnje nove urgence, ki se že podaljšuje v sedanjo bolnišnično stavbo, bo od 25. do 30. junija nekoliko otežen dostop za bolnike in obiskovalce skozi sedanji vhod. Zožitev vhoda bo nujna zaradi gradnje povezave nove urgence z zgradbo bolnišnice.

Še vedno pa se zatika pri razpisu za izbiro dobavitelja za opremo nove urgence. Zanj je namreč zadolženo zdravstveno ministrstvo, ki z s tem razpisom odlaša, čeprav se mudi, saj mora biti nova urgenca nared najkasneje konec oktobra. Koliko denarja naj bi namenili zanjo, za zdaj tudi še ni uradno znano.

Če bo tudi glede vhoda in avle vse teklo po načrtih, naj bi bolnišnica oboje dobila najkasneje konec septembra, torej po treh desetletjih čakanja, saj je sedanji vhod ves čas načrtovan kot stranski in za intervencije. V novi avli bo na prehodu med avlo in vstopom v sedanjo bolnišnično zgradbo umeščen receptor-informator, ki ga bodo preselili z lokacije ob sedanjem vhodu. V avli so po načrtih predvideni še lekarna, trgovina z zdravstveno-tehničnimi pripomočki ali optika, pa tudi sodobna okrepčevalnica, ki bo imela ob vhodu tudi poletni vrt na prostem. Pred odprtjem glavnega vhoda pa bo treba do njega na novo urediti tudi dostopno pešpot.

JASNA ARKO


Najbolj brano