Zavetišča nočejo predati Komunali

V Obalnem zavetišču za živali je danes vladalo napeto ozračje. Potem ko so koprski, izolski in piranski župan razdrli pogodbo z Obalnim društvom proti mučenju živali in je Komunala Koper kot interventni upravljalec opravljala primopredajo, je skoraj prišlo do incidenta. Člani in podporniki društva so se množično zbirali v zavetišču in protestirali, v javnosti pa se je celo razširila neresnična vest o uspavanju psov. Komunala se je danes odločila za prekinitev primopredajnega postopka, prevzem bodo nadaljevali prihodnji teden.

 Foto: Zdravko Primožic/Fpa
Foto: Zdravko Primožic/Fpa

KOPER > Kot pojasnjujejo v koprski občini, je odločitev za razdrtje pogodbe povezana z obiskom inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, ki je odkrila pomanjkljivosti v zavetišču, in izdala odločbo, v kateri so zapisali, da zavetišče ne sme več sprejemati novih živali, obstoječe pa morajo v enem mesecu oddati novim lastnikom.

V Komunali bi ljudi iz zavetišča

“Društvu kot upravljalcu je bilo tako praktično prepovedano nadaljevanje izvajanje dejavnosti zavetišča. S tem je delovanje in poslovanje zavetišča ustavljeno, izpolnjeni pa so tudi vsi pogoji za takojšnjo razdrtje pogodbe,” menijo v koprski občini.

Današnji poskus primopredaje utemeljujejo z nujnostjo takojšnjega ukrepanja za zaščito pravic živali, ki da jim je treba zagotoviti primerno oskrbo in omogočiti, da ostanejo še naprej v zavetišču.

Komunala Koper je torej interventni upravitelj do izbire novega, ki ga bodo poiskali prek javnega razpisa. V Komunali pa medtem že napovedujejo, da so zaposlene v zavetišču pripravljeni sprejeti pod svoje okrilje. Prav tako odločno zavračajo govorice, da bodo po prevzemu zavetišča vse pse evtanazirali.

Podpora društvu tudi iz Italije

Predsednica Obalnega društva proti mučenju živali (ODPMŽ) Andreja Bogataj Krivec je bila nad današnjim dogajanjem ogorčena. V društvu so nam danes povedali, da so občinski redarji, predstavniki občine in veterinarka med primopredajo šteli pse in pregledovali mačke.

“Rekli so nam, da moramo podreti mačjake in se znebiti mačk,” nam je povedala Evelina, ena od pretresenih prostovoljk.

Pozivu na pomoč za ohranitev zavetišča so se odzvali člani društva in tudi podporniki iz Italije. “Rekrutirali” so se kar prek telefonov. “V ponedeljek se bo naša predsednica spet srečala z v.d. direktorja Komunale Koper Gašparjem Gašparjem Miščičem, zato ni še nič dorečenega in za zdaj kaj več o morebitnem sodelovanju ne moremo reči,” je še dodala.

Samostojna svetnica v koprskem občinskem svetu Polka Bošković je prepričana, da gre pri prevzemu zavetišča s strani koprske Komunale za razkazovanje moči koprske občine. “To kar počnejo, je nezakonito. Društvo ima veljavno pogodbo do konca junija in jih zato predčasno ne bi smeli odsloviti iz zavetišča. Sklicevanje na inšpekcijsko odločbo je zavajanje, saj ta odločba še ni pravnomočna, ker se lahko nanjo društvo pritoži,” še navaja Boškovićeva. Poleg tega opozarja, da koprska Komunala še nima registrirane dejavnosti za ukvarjanje z živalmi, zato zavetišča po njenem mnenju niti interventno ne more prevzeti.

Brez evidenc, a z računi za občine

Sicer pa v koprski občini med drugim opozarjajo še, da Obalno društvo proti mučenju živali v vlogi upravljalca zavetišča ni vodilo evidenc živali, kljub temu pa je lokalnim skupnostim redno zaračunavalo svoje storitve.

“Ugotovili smo še, da uradni ceniki v zavetišču niso bili usklajeni s predlaganimi, medtem ko finančnega poročila o izvajanju javne službe za preteklo leto sploh niso dostavili. V zavetišču tudi ni bilo evidence izdanih računov ob oddaji živali. Kljub rednim plačilom vseh storitev zavetišča pa smo bili nemalo presenečeni nad ugotovitvijo, da društvo ni poravnavalo svojih obveznosti veterinarjem,” v koprski občini nizajo nekatere podatke.

NATAŠA HLAJ


Najbolj brano