V Izoli kmalu 11. Kino Otok

Enajsto izdajo mednarodnega filmskega festivala Kino Otok bo uvedla filmsko-glasbena obeležitev lanskoletne stote obletnice začetka prve svetovne vojne z redko videnimi posnetki povojnega razdejanja. V petih festivalskih dneh od srede, 3. junija do nedelje, 7. junija, se bo Kino Otok med drugim ozrl še na Hrvaško in Islandijo.

Prizor iz filma Ermanna Olmija Vrnili se bodo travniki Foto: Simone Falso - Itaca
Prizor iz filma Ermanna Olmija Vrnili se bodo travniki Foto: Simone Falso - Itaca

IZOLA > Let nad bojnimi polji (En dirigeable sur les champs de bataille, 1919) obsega tri izbrane sklope filmskega gradiva, ki sta ga pilot Jacques Trolley de Prévaux in snemalec Lucien Le Saint med avgustom in septembrom 1919 posnela ob preletu zahodne fronte z zračno ladjo francoske mornarice. Pretresljivi posnetki, ki so bili skoraj stoletje izgubljeni v arhivih francoske vojske, bodo na ogled ob živi izvedbi nove glasbene opreme Glauca Veniera in Micheleja Corcelle, ki bo ob tej priložnosti doživela svetovno premiero.

Kino Otok se bo letos poklonil tudi starosti italijanskega filma Ermannu Olmiju s filmom Vrnili se bodo travniki (Torneranno i prati, 2014) ter z družinskim mozaikom Okoliščina (La circostanza, 1974).

Iz Italije prihaja tudi Giuliano Ricci, ki se bo na Kino Otoku predstavil z intimnim dokumentarcem Človek na Luni (L'uomo Sulla Luna, 2014).

V sekciji Dobri sosedje, obujeni iz zgodnjih let festivala Kino Otok, bodo predvajali tri sklope filmov štirih hrvaških avtorjev: Hana Jušić,Sonja Tarokić, Igor Bezinović in Boris Poljak. V tej sekciji bodo v sodelovanju z Mednarodnim filmskim festivalom v Reykjaviku in njegovo direktorico Hrönn Marinósdóttir predstavili tudi islandsko kratkometražno produkcijo.

NR


Najbolj brano