Daić tudi danes ostal brez rekorda

Slovenski potapljač Jure Daić je tudi v nedeljo ostal brez načrtovanega svetovnega rekorda v potapljanju na vdih. V nedeljo mu je rekord preprečilo predvsem slabo vreme in močan morski tok, zaradi katerega je njegova ekipa prekinila poskus, so sporočili iz Daićevega tabora.

Slovenski potapljač Jure Daić je tudi v nedeljo ostal brez načrtovanega svetovnega rekorda v potapljanju na vdih Foto: Chris Marshall
Slovenski potapljač Jure Daić je tudi v nedeljo ostal brez načrtovanega svetovnega rekorda v potapljanju na vdih Foto: Chris Marshall

ŠIBENIK > Na morju pred Šibenikom je ekipa pripravila vse za nov poskus rekorda v skandalopetri. A močan tok je sidro odnesel daleč od čolna. Zaradi slabe vremenske napovedi globinski varnostni potapljači niso mogli opraviti svojih potopov in varovati potopa na planirani globini.

Takoj po Daićevem startu so v njegovi ekipi ugotovili, da je tok premočan, saj ga je že po prvih treh sekundah potopa odneslo več kot 5 metrov od čolna in zaradi slabih pogojev so se v ekipi odločili, da potop iz varnostnih razlogov prekinejo. V soboto se je potop ustavil na 94 namesto na 114 metrih, ker se je na čolnu zapletla vrv, na katero je privezan potapljač.

Skandalopetra je prvotna oblika globinskega potapljanja na vdih, ki so jo uporabljali potapljači v antični Grčiji pred več kot 4000 leti. Takrat so s to tehniko nabirali spužve, kasneje pa so na podoben način iskali dragocena izgubljena sidra večjih ladij. Zvrst potapljanja je dobila ime po kamnu, ki ga potapljač drži v rokah, da se lažje potopi. Kamen je običajno iz marmorja ali granita in tehta med 8 in 14 kg.

Pri tekmovalnem skandelopetra potapljanju je naloga potapljača čim globlji potop in varna vrnitev na površino in to le s pomočjo lastnega vdihnjenega zraka, kamna, ki ga potegne v globino ter pomočnika, ki ga s pomočjo vrvi povleče nazaj na površino. Zaradi ohranjanja tradicionalnega načina potapljanja, potapljaču ni dovoljena uporaba sodobne potapljaške opreme, kot so maska, plavuti ali potapljaška obleka.

STA


Najbolj brano