Na Šaredu trikrat več hiš

Občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) za Šared, ki ga občina obljublja že več kot 20 let, so na četrtkovi seji izolskega občinskega sveta končno sprejeli. Na osnovi njegovih določil bodo lahko urejali območje ter gradili komunalno infrastrukturo in nove objekte.

Šared bo kmalu manj zelen, zato pa bolj razvit Foto: Silva Križman
Šared bo kmalu manj zelen, zato pa bolj razvit Foto: Silva Križman

IZOLA, ŠARED > Prav napovedane ceste in nove hiše so razdvajale Šaredine. Eni so podpirali razvoj naselja, drugi so želeli ohraniti zdajšnji mir in zelenje. Z uresničitvijo OPPN se bo namreč število hiš skoraj potrojilo. Z zdajšnjih 112 bo naraslo na 332.

Prevladovale bodo individualne hiše

“Največ bo novih individualnih hiš z enim nadstropjem in kletjo,” pojasnjuje občinski svetovalec za razvoj komunalne infrastrukture Boris Stupar. Navaja, da bo v teh hišah mogoče urediti po dve stanovanji, ob njih pa po dve parkirni mesti. Pozidati bo mogoče skoraj tretjino parcel.

Podobni kriteriji veljajo za delno vkopane hiše, katerih kleti so lahko vidne. Za razliko od individualnih hiš bodo obsegale mansarde in bodo visoke največ 8,7 metra. Še višje, devet metrov visoke, bodo terasaste hiše. Imele bodo dve nadstropji nad pritličjem in kletjo, čeprav bo z ene strani videti zgolj eno etažo. Garaže bodo v kleteh. Na parcelah pa bo dovoljeno pozidati 60 odstotkov površin, 20 odstotkov manj, kot je bilo mišljeno, preden je občina upoštevala pripombe krajanov. Petina zemljišč bo ostala zelenih. Zaradi dopustne gostejše pozidave nekateri Šaredini niso bili navdušeni nad terasastimi hišami. A kot pravi Stupar, so zanje predvideli zgolj štiri lokacije: ob cesti proti cerkvici sv. Jakoba, ob cesti proti Kocini in ob cesti Izola-Korte nad deponijo Šared ter na zahodni strani. Nekatere lokacije so na občinskih zemljiščih, saj občina razpolaga s slabo tretjino vseh zemljišč, ki jih zajema načrt.

Razširitev cest in gradnja novih

Občina bo postopoma uredila tudi komunalno infrastrukturo, kanalizacijo in ceste. Glavno cesto med Izolo in Kortami bo na Šaredu razširila na šest metrov in na levi strani (gledano iz izolske smeri) uredila pločnik ter po potrebi podporni zid. Ceste po naselju (predvsem na južni strani proti Medljanu in Kocini) bo razširila, da bo na njih mogoč dvosmerni promet; razširili jih bodo na pet metrov in jim dodali pločnik. Druge notranje ceste bodo nekoliko ožje, vendar bodo vse - z izjemo 3,5-metrskih - dobile pločnik. MIRJANA CERIN


Najbolj brano