Desetglasna Brinjevka navdušila

Zmagovalec četrtega Festivala otroške popevke Brinjevka je po mnenju žirije postal Tristan Bevc, občinstvo pa je največ glasov namenilo Anu Černetu. Vseh deset nastopov bo predvajanih na nacionalni televiziji 2. maja.

Zmagovalci letošnje Brinjevke so (z leve) An Černe, Tristan Bevc in Kristina Čok Foto: Bogdan Macarol
Zmagovalci letošnje Brinjevke so (z leve) An Černe, Tristan Bevc in Kristina Čok Foto: Bogdan Macarol

SEŽANA > An Černe, 11-letnik iz Divače, ki se je Brinjevke tokrat udeležil že tretjič - v minulih letih je že osvojil tretje in drugo mesto - je na četrti izvedbi festivala postal zmagovalec občinstva, žirija pa mu je dodelila drugo mesto. Oboje je prepričal s pesmijo Naš planet, kjer je avtor besedila in glasbe njegov oče Danijel Černe - Mystica, aranžma je pripravil Mitja Vrhovnik Smrekar.

Strokovna žirija, ki so jo letos sestavljali Rok Trkaj, Damjana Golavšek in Aljoša Jerič, je prvo mesto prisodila 12-letnemu Tristanu Bevcu iz Iga pri Ljubljani. Predstavil se je s skladbo Fina Tina, za katero je besedilo napisala Daša Bejat Kranjc (knjiga Mlada Vilenica 2013), avtor glasbe in aranžmaja pa je Patrik Greblo.

“Ob njegovi pesmi rečeš le 'vau'. Prepričal nas je tako s suverenim nastopom kot tudi z dobro pesmijo. Po slišanem ima Slovenija glasbene potenciale tudi med mladimi, žal pa država zanje, podobno kot pri športu, ne skrbi dovolj sistematično in dolgoročno,” je poudaril predsednik strokovne žirije Rok Terkaj.

Tretje mesto so prisodili 9-letni Kristini Čok iz Plavij, ki je na lanski Brinjevki osvojila občinstvo. Avtorica besedila skladbe Moj svet je njena mama Andreja Ličen Čok, avtorica glasbe in aranžmaja pa je Lea Sirk. Med ostalimi sedmimi nastopajočimi so si oder izmenjevali še 12-letni Izak Ban iz Prelož pri Lokvi, 6-letna Minka Lavrič iz Pirana, 11-letna Larisa Pečar iz Hruševja, 12-letna Aida Perko Praner iz Bizeljskega, 8-letna Tjaša Rihter iz Dekanov, 10-letna Valentina Švab iz Loke pri Črnem Kalu in 9-letna Maruša Volk iz Ivančne Gorice.

Program je povezoval igralec Gašper Tič, mlade pevce pa jespremljal Big band Kras pod vodstvom Iva Bašića, spremljevalni pevski zbor Brinjevka, ki so ga sestavljali učenci OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača, pa je vodila zborovodkinja Ada Škamperle.

Festival, pri katerem so letos organizacijsko ponovno združili moči Kosovelov dom, Javni sklad za kulturne dejavnosti in Občina Sežana je nastal tudi s sodelovanjem otrok iz osnovnih šol Sežana, Divača, Hrpelje, Komen in Hrvatini, ki so pod mentorstvom in okriljem Društva likovnih pedagogov Primorske pripravili odrsko sceno, kamnite plakete - ptičke brinjevke - za nagrajence pa so izdelali študenti, ki na sežanski Višji strokovni šoli študirajo oblikovanje materialov. Umetniškemu vodji festivala Aljoši Jeriču je bila v pomoč Tinkara Kovač.

Letošnji festival je posnel regionalni center Koper Capodistria, posnetek pa bodo predvajali na prve programu nacionalne televizije v petek, 2. maja, ob 10. uri.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano