Pahor Knavsu in Krpanu podaril jabolko navdiha

Predsednik republike Borut Pahor je dopoldne pripravil sprejem za patra Bogdana Knavsa in predsednika območnega združenja borcev Nova Gorica Vladimirja Krpana. Predsednikova gosta sta osebnosti Primorske 2013.

 Foto: Leo Caharija
Foto: Leo Caharija

LJUBLJANA > Predsednik Borut Pahor je Bogdana Knavsa in Vladimirja Krpana obdaril s tako imenovanim jabolkom navdiha, ki sicer ni uradno državno priznanje, je pa priznanje, namenjeno osebam, ki navdihujejo in s svojim delom izstopijo iz povprečja.

Naziv osebnost Primorske 2013 sta si Knavs in Krpan prislužila za svoje prizadevanje za spravo med ljudmi različnih prepričanj in svetovnih nazorov. Udejanilo se je s posebno mašo lanskega oktobra na Sveti Gori.

Naziv in z njim zlato jabolko vsako leto za posebna dejanja v primorskem prostoru podeljujejo medijske hiše Primorske novice, Radio Koper in TV Koper. Zmagovalca akcije z glasovanjem izberejo poslušalci, gledalci in bralci omenjenih medijskih hiš.

Slovenska polpretekla zgodovina je kot bumerang, ki se vrača nazaj, zato se slovenski narod z njo mora soočati, je dejal predsednik republike. Povedal je še, da je ta zamisel skupne maše "sama po sebi vredna občudovanja v svojem plemenitem sporočilu". Tisto pa, kar je po mnenju Pahorja še bolj pomembno od poteze sprave, je navdušenje ljudi in sprejemanje sporočila sprave za svoje vodilo. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da se je javnost na to pobudo tako pozitivno odzvala.

Predsednik Območnega združenja zveze borcev NOB Nova Gorica Krpan je poudaril, da pri 49 borčevskih krajevnih organizacijah že razmišljajo, kako bi ta spravna dejanja nadaljevali. "Dobra misel dobro pot najde," je dejal. Nekaj poskusov, da bi presegli razdeljenost je po njegovih besedah že bilo. "Čas celi rani, vendar se te celijo hitreje, če kdo pomaga", je še dejal Krpan.

Po besedah duhovnika Knavsa, ki je lani deloval na Sveti Gori, sedaj pa je gvardijan frančiškanov v Šiški, si ljudje želijo medsebojnega spoštovanja kljub različnim pogledom. To pa je po njegovem pot, ki lahko pelje naprej. Sporočilo tega dogodka je po prepričanju patra, da si ljudje želijo sprave, zato je treba graditi na tistem, kar nas povezuje.

NR, STA


Najbolj brano