Da se ne bi podrla na ljudi, bodo zaprli cesto ob njej

Stavba nekdanje Jančarjeve domačije v Senožečah, ki že dlje časa propada, se lahko vsak hip začne podirati in s tem ogroziti mimoidoče ljudi ali vozila. Tako so včeraj ocenili predstavniki lastnika, lokalne skupnosti in inšpekcije. Zato bodo odsek ceste, ki pelje mimo hiše, zaprli za promet. O nadaljnji usodi stavbe pa se bodo še dogovarjali.

Tako imenovana Jančarjeva domačija v Senožečah svoji zgodovinski vrednosti navkljub že vsaj desetletje vznemirja krajane in mimoidoče, saj se podira. Zato bodo zaradi nevarnosti zaprli promet mimo nje.  Foto: Bogdan Macarol
Tako imenovana Jančarjeva domačija v Senožečah svoji zgodovinski vrednosti navkljub že vsaj desetletje vznemirja krajane in mimoidoče, saj se podira. Zato bodo zaradi nevarnosti zaprli promet mimo nje.  Foto: Bogdan Macarol

SENOŽEČE > Včeraj so se predstavniki Občine Divača, Krajevne skupnosti (KS) Senožeče, Škofije Koper ter Medobčinskega inšpektorata in redarstva Sežana sestali v Senožečah, da bi dorekli, kako ukrepati proti nevarnosti, ki zaradi dotrajanosti nekdanje Jančarjeve domačije preti prebivalcem in prometu.

Tako imenovana Jančarjeva domačija v Senožečah je v registru kulturne dediščine zabeležena kot profana stavbna dediščina. Izstopajo predvsem ohranjeni kamnoseški detajli in mezanin ali medetaža. Hišo so zgradili v 18. stoletju in je del kompleksa župnišča. V sosednji hiši sta bila kinodvorana in stanovanje za mežnarja. V Senožečah so spomeniško zaščitene še hiši številka 22 in 23 pod pobočjem, kjer je bil nekoč grad; stara šola; domačije ob nekdanji furmanski cesti in v starem delu pod gradom ter mitnica.

Streha se je že udrla

Dogovorili so se za prvi korak - vodja medobčinskega inšpektorata Silvana Zadel bo na osnovi petega člena zakona o cestah na Občino Divača podala odredbo za zaprtje dela lokalne ceste, ki pelje mimo stavbe. Tako bodo preprečili, da bi se ob hiši, ki ji grozi, da se bo začela podirati, zadrževali ljudje ali vozila.

“Hiša je visoka približno sedem metrov, streha se je že udrla, enako del nosilnih zidov na zahodni strani,” je povedala predsednica KS Senožeče Alenka Štrucl Dovgan.

“Zato ne bi radi, da nas preseneti še del zidovja tik ob lokalni cesti, po kateri vozi tudi šolski avtobus. Ukrepati moramo hitro in odločno,” je predsednica opozorila na nevarnost za krajane in zlasti otroke.

Lastnica dotrajane stavbe je Škofija Koper. “Naše načelno stališče je, da so cerkveno občestvo ljudje, ne pa kamni, zato si težave s tem objektom prizadevamo rešiti že vsa leta, odkar smo ga po denacionalizacijskem postopku dobili nazaj v last,” je povedal predstavnik gospodarskega sveta Škofije Koper Tihomir Busija.

Škofijo najbolj skrbi varnost

“Zaradi varnosti smo ga pripravljeni celo en del porušiti, a ker je spomeniško zaščiten, se do sedaj z Zavodom za varstvo kulturne dediščine še nismo uspeli uskladiti,” je še pojasnil Busija. To jim ni uspelo niti včeraj, saj predstavnice zavoda povabilu navkljub v Senožeče ni bilo. Tudi na naše telefonske klice se ni oglasila.

Edo Franetič z Občine Divača pa ocenjuje, da se bodo po odredbi inšpektorice o zaprtju ceste na občini in v KS morali odločiti, kako na tistem delu Senožeč speljati promet, posebno traso šolskega avtobusa.

Če pa bi škofija podarila stavbo Občini Divača, takšno možnost je nakazal tudi Busija, bo najbrž na potezi občinski svet, da odloča o tem in o možnostih njene najnujnejše obnove. Franetič meni, da bi bilo v tem primeru smiselno obnoviti vsaj sprednje pročelje hiše, da bi jo vsaj v taki, okrnjeni obliki ohranili za zanamce. Za to potezo pa se bo potrebno še dogovarjati s spomeniškim zavodom. LEA KALC FURLANIČ


Najbolj brano