Igor Maher je bil minister manj kot teden dni

Minister za infrastrukturo in prostor Igor Maher je včeraj zjutraj predsednici vlade Alenki Bratušek poslal odstopno izjavo. “V politiko sem vstopil res z najboljšimi nameni in iz nje izstopam z dvignjeno glavo, ampak z grenkim priokusom,” je kmalu zatem sporočil javnosti.

LJUBLJANA> Minulo sredo imenovani minister za infrastrukturo in prostor Igor Maher od včeraj opravlja le še tekoče posle do imenovanje svojega naslednika.

Maher: “Odgovarjal sem iskreno”

Maher ostaja trdno prepričan, da je pri obnovi svoje kleti na parceli z razgledom na Sečoveljske soline ravnal v skladu z veljavno zakonodajo, a vseeno je ocenil, da zaradi očitkov ne bi mogel uspešno voditi resorja za infrastrukturo in prostor. Zaradi tega je že zjutraj na predsednico vlade Alenko Bratušek naslovil odstopno izjavo.

“Nastale situacije enostavno ne želim reševati kot nosilec javne funkcije,” je presodil Maher, ki je državljanom vnovič zagotovil, da jih s svojimi pojasnili o statusu svojih objektov ni želel zavajati. “V resnici je res prišlo do nesporazuma,” zagotavlja in ponavlja, da je odgovarjal, misleč, da medije zanima podrtija, ne pa prenovljena klet, ki po njegovem nikoli ni bila sporna. “Na vsa vprašanja, ki ste mi jih zadali, sem odgovarjal iskreno in zato sem bil zelo razočaran, ko sem bil javno obtožen in obsojen trosenja laži, še preden sem ugotovil, kje so ti nesporazumi bili,” pravi.

Obtožbe in medijski pritiski so ga prizadeli, pa ne le njega, ampak tudi njegovo ženo, družino in prijatelje. “Zaradi moje politične neizkušenosti so pretrpeli zelo veliko in tega si res niso zaslužili,” se svojim bližnjim opravičuje minister v odstopu, ki včeraj ni bil pripravljen odgovarjati na novinarska vprašanja.

Razbremenitev za novo vlado

Predsednica vlade bo o Maherjevem odstopu obvestila državni zbor in v zakonskem roku predlagala novega ministra, so sporočili iz kabineta Bratuškove. Premierka razume ponujeni odstop kot dejstvo, ki bo razbremenilo delovanje nove vlade. Pričakuje, “da bo ravnanje, ki ga je pri tem izkazal minister Maher, tvorno vplivalo na ukrepanja v podobnih primerih, ki zahtevajo odločno držo”.

Tudi predsednik DL Gregor Virant v Maherjevem odstopu vidi “častno dejanje”. Tudi naslednji kandidat za ministra za ta resor bo iz DL, predlagali pa ga bodo predvidoma jutri ali najkasneje v četrtek. Virant ocenjuje, da je Maher svoj problem podcenil; če bi se na začetku nekoliko bolje odzval, bi se po Virantovem mnenju lahko tudi bolje izteklo. V večini parlamentarnih strank pravijo, da so razplet z Maherjevim odstopom pričakovali.

Maher brez nadomestila

Maher ni upravičen do letnega nadomestila plače, pripadalo bi mu le, če bi funkcijo državnega funkcionarja opravljal vsaj šest mesecev. Bo pa dobil plačo za dneve od imenovanja do dneva, ko se bo z njegovim odstopom seznanil državni zbor.

JANA KREBELJ


Najbolj brano