Sedaj se vse vrti le okoli ljubezni

Mladi Blejec David Grom šteje rosnih 19 let, a ima za sabo že mnogo glasbenih uspehov in osvojenih nagrad, ki si jih v zadnjem času nabira predvsem na festivalih v tujini. Po dveh zmagah na domačem festivalu FeNS navdušuje žirante in občinstvo Bosne in Hercegovine, Poljske, Makedonije in Bolgarije, doma pa se večkrat pridruži Tanji Žagar na turnejah.

David Grom Foto: Lidija Mataja
David Grom Foto: Lidija Mataja

> Kje in kdaj ste začeli “pohod” po slovenskih najstniških festivalih?

“Moj prvi festival, ki sem se ga udeležil, je bil festival FeNS v Izoli leta 2006. Z 12 leti sem ga osvojil s pesmijo Ta ljubezen. Sicer pa pesem mladi, predvsem otroci, dokaj dobro poznajo, na youtubu ima namreč že več kot pol milijona ogledov. FeNS sem se spet udeležil leta 2009, takrat v starejši kategoriji najstnikov s pesmijo Veš, da mislim nate, ki je hkrati tudi naslovna skladba mojega prvega albuma. Tudi takrat sem prejel prvo nagrado.”

> Se vam zdijo festivali dovolj odmevna odskočna deska za nadaljnjo glasbeno kariero?

“Vsak festival je lahko odskočna deska za nadaljnje delo. To je namreč odlična promocija tvoje pesmi, saj jo naenkrat sliši množica ljudi. Škoda je le, ker v Sloveniji ni dovolj festivalov, kjer bi se lahko mladi izvajalci, ki se šele dodobra uveljavljamo, tudi predstavili. Sicer pa je res, da sem, kar se slovenskih festivalov tiče, zaenkrat nastopal le na FeNS in bi si želel nastopiti tudi na večjih, kot so EMA, Slovenska popevka ali Melodije morja in sonca.”

>V zadnjem času se z mednarodnih festivalov v tujini vračate z najboljšimi lovorikami. Kaj je vaša formula za uspeh?

“Pred kratkim sem prejel že tretji zmagovalni kipec, kar se mednarodnih festivalov tiče. Nekaj tednov nazaj sem se namreč vrnil z velikega festivala Zlaten kesten v Bolgariji, kjer sem prejel prvo nagrado občinstva in žirije. Moja zmagovalna skladba z naslovom Lepa si moja je delo legendarnega makedonskega avtorja Grigorja Koprova. Prava formula za uspeh na festivalu je le dobra glasba in besedilo ter seveda tudi nekdo, ki zna skladbo pravilno izvesti. Ogromno namreč delam na glasu, se vokalno izobražujem, z interpretacijo si želim čim bolj napredovati.”

>Se glede na vaše uvrstitve v tujini že obetajo kakšna glasbena sodelovanja?

“Želel bi si ustvariti kariero tudi izven naših meja, ampak se zavedam, da sem še vedno zelo mlad izvajalec in da imam pred seboj še ogromno časa, poleg tega pa je moja prvotna želja, da se najprej uveljavim v Sloveniji. A nikoli se ne ve, kakšna vrata se mi lahko odprejo v tujini in ravno zato rad hodim na festivale tudi izven naših meja. Prihodnji teden bom zopet nastopil v Makedoniji, tokrat na festivalu Makfest v Štipu, kjer bom znova izvajal pesem Grigorja Koprova in to že drugič v makedonščini. Ni izključena niti možnost dueta s kakšno makedonsko ali bolgarsko pevko.”

>Lani ste vašo že večletno glasbeno udejstvovanje okronali s prvim samostojnim albumom, na katerem pa se vse vrti okoli ljubezni. Kdaj mislite, da bo napočil čas tudi za bolj življenjska besedila?

“Skoraj eno leto je že minilo od izida mojega prvega albuma, na katerem se nahajajo pesmi z ljubezensko tematiko in moram priznati, da o tem rad prepevam. To so pesmi, v katerih se v tem trenutku najdem, saj je ljubezenska tematika v mojih letih več kot aktualna. Teče moje zadnje najstniško leto in vse se vrti le o okoli ljubezni. Zdelo bi se mi res nesmiselno, da o tem ne bi prepeval, saj imam tudi sam marsikdaj kako ljubezensko težavo. Čas za pesmi, ki bodo vsebovale bolj življenjska besedila, bo napočil takrat, ko bom za seboj že imel določene življenjske izkušnje.”

>Besedila vam po večini piše Tanja Žagar, s katero tudi že dolgo sodelujeta na njenih turnejah. Kako se je začela vajina “službena” pot?

“Najino poznanstvo sega v leto 2005, ko sem se prijavil na eno izmed TV oddaj, kjer so iskali mlade talente in jo je prav Tanja vodila. Na koncu sem pristal na drugem mestu, a vseeno bil opažen s strani Studia Gong in založbe Gong Records, s katerimi sodelujem že sedem let. Tanja mi je tudi dala priložnost, da pojem kot gost na njenih koncertnih turnejah, kjer sem nastopil že več kot 55-krat. Poleg tega pa na njenih koncertih z njo zapojem tudi v duetu.”

>Pravijo, da ste na dobri poti, da postanete novi Toše Proeski. Je tudi on eden od vaših idolov in po kom se še zgledujete?

“Sicer sem počaščen, da me primerjajo z nekom, kot je Toše Proeski, saj gre za osebo z velikim talentom, odličnimi pesmimi, ki postajajo že zimzelene, in za res velikega interpreta, a se vseeno od teh primerjav raje malo distanciram, predvsem zaradi tega, ker se na glasbeni sceni še vedno uveljavljam in sem praktično neznana faca. Ne bi želel, da me ljudje že takoj na začetku glasbene poti doživljajo kot kopijo nekoga. Želel bi si, da me poznajo po mojih pesmih, po moji interpretaciji. Moji vzorniki so ravno zaradi tega, ker imajo svoj stil, člani skupine Rok'n'band, katere glasbo poslušam že od malih nog, njihove pesmi so mi še dandanes všeč in jih z veseljem zapojem v živo.”

>Kaj poleg glasbe še zapolnjuje vaš vsakdan?

“Ples. Z letošnjim šolskim letom sem namreč začel učiti v plesni šoli Studio Ritem v Kranju, kjer poučujem otroke od prvega do petega razreda osnovne šole. To počnem res z veseljem, ples je že od nekdaj moja strast, poleg tega pa tudi rad delam z otroki. Tudi sam šele vstopam v svet odraslih in po vsakem treningu z njimi imam občutek, kot da mi je ta prehod v svet odraslih, samostojnih oseb ravno zaradi vseh vragolij, ki mi jih počnejo na treningih, veliko lažji. Je pa lepo videti, da učim tudi veliko fantov, saj sem jaz v njihovih letih bil vedno eden izmed redkih fantov, ki je rad plesal in ples tudi treniral.”

ANA CUKIJATI


Najbolj brano