Bilo je kot na fronti

Požar, ki je v četrtek zgodaj popoldne zajel težko dostopno pobočje Svete gore od Prevala proti Grgarju, se je v noči na petek še razširil. Gasilcem ga ponoči zaradi slabe vidljivosti in nedostopnega območja ni uspelo povsem ukrotiti.

Gasilci so napeli vse moči, da bi pred ognjem obvarovali daljnovod
Gasilci so napeli vse moči, da bi pred ognjem obvarovali daljnovod 

SVETA GORA> Ko je sonce vzšlo, pa so nadaljevali z gašenjem; tudi s pomočjo helikopterja, kateremu sta se kasneje pridružila še dva ter kanader. Delo gasilcev je poleg težkega terena in vetra oteževala še nevarnost eksplozij ostankov prve svetovne vojne.

Pod Sveto goro so bili že od četrtka popoldne pripadniki novogoriške enote za odstranjevanje, skladiščenje in uničevanje neaktiviranih ubojnih sredstev (NUS), saj je ta prostor gosto “posejan” z granatami iz prve svetovne vojne. Poveljnik državne enote za varstvo pred NUS Darko Zonjič je povedal, da je v četrtek in včeraj razneslo nekaj ročnih in topovskih granat, njihove različno intenzivne poke pa je bilo slišati v okoliških vaseh. “Bilo je kot na fronti,” nam je dejal eden od gasilcev. Pri tem ni bil na srečo nihče poškodovan. “Gasilci so pri delu izredno previdni in ne tvegajo svojih življenj, zato ne gredo globlje v ognjene zublje, kjer bi se neeksplodirana sredstva lahko nahajala ter se aktivirala,” pravi Zonjič. Slednja so v tem trenutku tudi prekrita z rastjem, listjem in iglicami ter posledično slabo vidna. Tadej Munih, predsednik društva Soška fronta, zatrjuje, da je težko oceniti število neeksplodiranih sredstev na pobočju Svete gore. “Veliko jih je bilo že preventivno odstranjenih, hitro po prvi svetovni vojni pa so mnogi živeli na račun pobiranja in prodaje kovin s Soške fronte. Vnašali so jih tudi v svoje zbirke. Po grapah in pobočjih pa so še ostale in razpadajo,” dodaja.

Potem ko so gasilci v četrtek zvečer uspeli zmanjšati in omejiti požarno območje, predvsem zaradi učinkovitega dela helikopterja Slovenske vojske, ki je z zajemanjem vode iz heliodroma v Grgarju gasil težko dostopne predele pogorišča Svete gore, jih je mrak pri tem ustavil. Iz notranjosti prizorišča požara so umaknili vse gasilce, na robove požarnega območja so postavili nočne straže. Zaradi vetra se je požar ponoči malce razširil, prebivalci Grgarja so ognjene zublje lahko opazovali od polnoči do zgodnjega petkovega jutra, ko je s svojim delom že začela posadka s helikopterjem, ki se ji je kmalu pridružila še druga.

Dopoldne se je ogenj usmeril tudi proti Grgarju, veter pa je z menjavanjem smeri delo poklicnih in prostovoljnih gasilcev 12 goriških enot samo oteževal.

Ker jim ognja ni uspelo ukrotiti, je v zgodnjih popoldanskih urah Uprava za zaščito in reševanje za pomoč pri gašenju zaprosila še italijanske enote civilne zaščite Furlanije Julijske krajine, ki so se hitro odzvale in na pogorišče poslale helikopter ter kanader.

Manjši, a izredno hiter helikopter naših sosedov je po 600 litrov vode zajemal sam, brez pomoči gasilcev, med tem ko sta jo naša helikopterja bell 412 - posamično sta zajemala približno 800 litrov vode - potrebovala. Kanader italijanske civilne zaščite, ki je priletel iz Bologne, je morsko vodo za gašenje zajemal v Tržiču. Z enim poletom jo je na požarišče pripeljal kar desetkrat več vode kot helikopter.

S sočasnim gašenjem treh helikopterjev in kanaderja so požar pozno popoldne le uspeli omejiti. Na srečo ogenj ni ogrožal ljudi in zaselkov, niti bazilike in frančiškanskega samostana na Sveti gori.

Gasilci so bili na prizorišču prisotni ves čas in se menjavali na vsakih 12 ur, nekateri delodajalci pa prostovoljnim gasilcem včeraj do 15. ure niso dovolili zapustiti delovnih mest. Koordiniranje enot na požarnem območju z več kot 80 gasilci je vodil Simon Vendramin, prisotni so bili tudi policisti in člani civilne zaščite, razmere na terenu pa si je prišel ogledat tudi Srečko Šestan, poveljnik Civilne zaščite. “Ocenjujem, da pogorišče obsega več kot 50 hektarjev površin, vendar ljudje in bivališča niso ogroženi. Zdaj kaže, da se nevarnost tudi v naslednjih urah ne bo povečala,” je bil sinoči optimističen Šestan. O vzrokih za nenaden požar na severo-vzhodnem delu Svete gore gasilci še ne razpravljajo. “To naj ugotavljajo policisti, mi samo gasimo,” pravijo v en glas. Vodja intervencije Simon Vendramin je kot možne vzroke navedel odprti ogenj, malomarno odvržen ogorek ali požig.

ANA CUKIJATI


Najbolj brano