Đurićev Traktor, ljubezen in rock'n'roll naposled le v kinematografe

Na velika platna 1. decembra prihaja celovečerec Traktor, ljubezen in rock'n'roll režiserja Branka Đurića Đura. Komična drama, ki jo je navdihnil roman Vankoštanc Ferija Lainščka, je bila leta 2007 prikazana na Festivalu slovenskega filma, na prihod v kinematografe pa je zaradi zapletov morala počakati do začetka letošnjega decembra.

Na velika platna 1. decembra prihaja celovečerec Traktor, ljubezen in rock
Na velika platna 1. decembra prihaja celovečerec Traktor, ljubezen in rock'n'roll režiserja Branka Đurića Đura 

LJUBLJANA> Film naj bi prikazali že na Festivalu slovenskega filma leta 2006, a so ga umaknili s programa, saj ga ustvarjalcem zaradi tehničnih zapletov ni uspelo pravočasno dokončati. Skoraj bi zaradi sodne prepovedi umanjkal tudi na filmskem festivalu leto kasneje. V pogovoru za današnje Delo je Branko Đurić Đuro povedal, da je tedaj lasten film ustavil, da bi dobil vsaj del honorarja, producent filma pa je šel v stečaj. Sedaj so sicer izplačani vsi avtorji. Pri tem je pomagalo ministrstvo BiH. Vsi soavtorji, to so igralci, pa še zdaj niso dobili ničesar.

Filmska zgodba je postavljena v čas, ko se je rojeval rock'n'roll. Kmečki fant iz zakotne prekmurske vasi želi s svojo električno kitaro nastopati na ljudskih veselicah, vendar mu to ob konkurenci tradicionalne ciganske bande, ki izvaja priljubljeno narodnozabavno glasbo, ne uspeva najbolje. Uspe pa mu z glasbo osvojiti srce vaške lepotice Silvije. Od tu dalje se zgodba zaplete.

V Ljutomeru so ga zelo toplo sprejeli

Vmes je bil film avgusta 2008 predpremierno prikazan na Grossmannovem festivalu filma in vina v Ljutomeru, kjer je občinstvo, kot je tedaj poročal časnik Večer, “še dolgo po koncu 100-minutnega celovečerca stoje ploskalo filmu, ki je bil posnet v pokrajini ob reki Muri”. Sicer pa so prireditelji četrte izdaje festivala uspeli dobiti le zapis na zgoščenki, je še navedel Večer.

Nagrajena Tanja Ribič

Mednarodno premiero je film junija 2008 doživel na 54. filmskem festivalu v Taormini, kjer je Tanja Ribič za vlogo v filmu tudi prejela nagrado za najboljšo igralko festivala. V utemeljitvi je žirija tedaj zapisala, da si je Ribičeva nagrado prislužila zaradi “sposobnosti, da skozi celoten film uspeva izražati ironijo in emocije v popolnoma različnih situacijah”.

Film je očaral tudi Korejce

Še eno mednarodno nagrado je filmu prinesel četrti festival glasbe in filma septembra 2008 v Jecheonu v Južni Koreji. Film je prejel glavno nagrado festivala, grand prix in 10.000 dolarjev. Film je korejsko žirijo očaral kot najboljši film z glasbeno tematiko.

Igrani celovečerec je nastajal pri producentski hiši Ata. Filmska ekipa je snemala v Prekmurju, večinoma na Goričkem. V filmu je zaigrala močna igralska zasedba, poleg Đura še Tanja Ribič, Jaka Fon, Semka Sokolović, Jernej Kuntner, Nataša Matjašec, Vlado Novak, Kičo Slabinac in Vlado Kreslin. Producent filma je Janez Jauh, scenarij sta spisala Miroslav Mandič in Đuro, soscenarist je Feri Lainšček. Direktor fotografije je Sven Pepeonik, scenografka Urška Loboda, kostumograf Alan Hranitelj.

STA


Najbolj brano