Primorski med je najboljši

V soboto so v Povirju podelili priznanja najboljšim medom, ki jih je mednarodna komisija ocenila na 12. mednarodnem natečaju za izbor najboljšega medu srednjeevropske regije. Med 171 vzorci so vsa prva tri mesta dobili Primorci.

Šampionska mesta so med 171 vzorci  osvojili (z desne): zlato Robert Ščuka, srebro Oskar Kristančič  in bron Alojz Kodermac Foto: Bogdan Macarol
Šampionska mesta so med 171 vzorci osvojili (z desne): zlato Robert Ščuka, srebro Oskar Kristančič in bron Alojz Kodermac Foto: Bogdan Macarol

POVIR>Očitno je, da se je naš tradicionalni mednarodni izbor najboljšega medu srednjeevropske regije dobro prijel, saj se ga je letos udeležilo 96 čebelarjev, med katerimi jih je bilo kar 55 iz tujine - Italije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine in Srbije. Žal so morali Čehi zaradi logistike udeležbo zadnji trenutek odpovedati,” je bil zadovoljen Ivan Atelšek, predsednik Čebelarskega društva Sežana, ki je pripravilo tekmovanje.

Med ocenjevanimi vzorci je šestčlanska strokovna komisija podelila rekordnih 72 zlatih priznanj, 62 srebrnih in 28 bronastih, niti enega medu pa letos ni zavrnila, kar dokazuje dvig kvalitete, saj je bilo v preteklih ocenjevanjih kar nekaj vzorcev zavrnjenih. “Prav dvig kakovosti medu je eno glavnih poslanstev teh ocenjevanj,” je poudaril Atelšek.

Priznanja sta podelila sežanski podžupan David Škabar in hrpeljsko-kozinski podžupan Ivan Mahne, medtem ko je šampione razglasil predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč.

Vsa tri najboljša mesta v absolutni kategoriji so letos osvojili primorski čebelarji. Zlato odličje je za svoj letošnji akacijev med z doseženimi 31,28 točkami domov odnesel Robert Ščuka iz Tomačevice na Krasu. Tudi naslednji dve mesti je zasedel akacijev med: drugouvrščenega je pridelal Oskar Kristančič iz Plešivega v Brdih (31,08 točke), bronastega pa Alojz Kodermac iz Nebla (30,98 točke).

Prireditelji so ob tem spomnili, da kraški čebelarji letos štejejo okroglih sto let društvenega delovanja, kar bodo obeležili v sežanskem Kosovelovem domu 15. decembra.

BOGDAN MACAROL


Najbolj brano